U ARHIVU VOJVODINE DOKUMENT KOJI SVEDOČI O STRADANJU SLOVAKA U RACIJI

+100%-

U ARHIVU VOJVODINE DOKUMENT KOJI SVEDOČI O STRADANJU SLOVAKA U RACIJI

NOVI SAD –

U novosadskom Arhivu Vojvodine otkriven je elaborat pod oznakom „f-183“ iz 1960-e, koji svedoči da su žrtve mađarskih fašista u raciji u Bačkoj 1942. godine, pored Srba, Jevreja i Roma bili i – Slovaci.

Elaborat F-183, svedočanstvo od nekoliko strana o stradanju žrtava racije, govori o stradanju Slovaka u Južnoj Bačkoj. Tokom istraživanja pronađen je spisak 207 privedenih pripadnika slovačke nacionalne manjine, od kojih je petoro izgubilo život.

„Značaj dokumenata je upravo u tome da i mi kao arhivisti i naučnici koji će se ovim baviti ukažu na te činjenice a i drugi organi verske zajednice, pre svega slovačka evangelistička crkva da treba da na temelju ovih konkretnih nalaza i dokumenata, da se pokloni stradalima tj stradalnicima“, rekao je dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhive Vojvodine.

Među spiskovima pronađeno je i svedočenje tadašnjeg episkopa Slovačke evangeličke crkve, Samuela Štarkea, iz Bačkog Petrovca, kojeg su Nemci i Mađari zbog njegovog velikog ugleda u narodu, koristili kao živi štit tokom povlačenja, pod naletom sovjetskih trupa.

„Racija je bila uperena protiv Srba kao elementa, gde su bili najgušći u južno-bačkoj posebno šajkaškoj kao potencijalnog naprijatelja i protiv Jevreja da bi bili opljačkani. Što se Slovaka tiče istražene su slovačke žrtve i u Sremu, Bački, Baranji i Banatu i taj spisak postoji i on je dostupan javnosti“, potvrdio je dr Drago Njegovan, politikolog

Do kraja godine biće postavljena tematska internet prezentacija na kojoj će biti dostupna originalna arhivska dokumenta, a tokom naredne godine, planirano je i objavljivanje posebne publikacije u kojoj će biti objavljeni kompletni rezultati istraživanja.

Izvor: Arhiv Vojvodine
Foto: Arhiv Vojvodine