U Bečeju dva dana slavili Sent Ištvana

+100%-

U Bečeju dva dana slavili Sent Ištvana

 

 

BEČEJ: Tokom dva dana u bečejskom delu Donji grad, okupilo se mnoštvo žitelja naše najveće potiske varoši, ali i gostiju sa strane, bez obzira na veroispovest, privučenih programom povodom proslave Sent Ištvana, koji godinama organizuje MKD „Petefi Šandor“.

 

 

Mađarski nacionalni praznik, posvećen prvom hrišćanskom i krunisanom kralju Mađara, kojeg je i Srpska pravoslavna crkva kanonizovala kao Svetog Stefana, ima i tradicionalne običaje. U ovdašnjoj rimokatoličkoj crkvi posvećenoj Svetom Antunu Padovinskom osveštan je hleb umešen od brašna pšenice ovogodišnjeg roda, koji simbolično najavljuje i obećava berićet.

 

Članovi MKD „Petefi Šandor“ u narodnim nošnjama su osveštani hleb, zajedno s replikom mađarske krune, doneli do svečane bine na uglu Republikanske i Ulice Nikole Tesle, gde se odvijao program manifestacije.

 

Darove su prihvatili u ime domaćina predsednik MKD „Petefi Šandor“, Robert Ric, zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej, Eržebet Kinka, i predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Jene Hajnal, koji su se obratili okupljenima. Usledio je višesatni muzički program, duž ulica bila je prava etno izložba, a oko ponoći je nad donjegradskim nebom zasijao vatromet, a slavlje je nastavljeno uličnom žurkom pod vedrim nebom.

 

Drugog dana, u subotu, u 40 kotlića kuvao se juneći perkelt za takmičenje, ali se spremalo i štošta drugo. Najbrojnije je društvo Udruženja ovčara Bečeja, koje osim takmičarskog junećeg kuva i „birka paprikaš“.

 

„Svake godine za Sent Ištvana žrtvujemo jednu staru ovcu i kuvamo za sve članove, a ima nas 22, našeg Udruženja i njihove porodice. Ove godine je sve u režiji moje porodice. Naša ovca se našla u katlanki, a supruga Milica je pripremila paprikaš kakav se retko nađe na svakodnevnoj trpezi“, rekao nam je predsednik Udruženja ovčara Bečeja, Đerd Tamaš.

 

Prvo mesto u kuvanju goveđeg perkelta osvojio je tandem Franja Varga i Peter Knezi, drugo Marija Martinek, a treće Atila Ferenci. Uz pehare oni su dobili i robne nagrade.

 

Izvor: Dnevnik

 

Foto: Dnevnik