Izraele, srećan ti 65. rođendan!

+100%-

Ambasada Izraela u Beogradu obeležila je večeras 65. godišnjicu osnivanja te države prijemom i svečanim programom u Domu sindikata, kojima su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović i druge mnogobrojne zvanice.

 

Dižući zdravicu u čast Srbije i Izraela, zajedno sa predsednikom Nikolićem, izraelski ambasador Josef Levi izrazio je zadovoljstvo zbog prijateljstva između dve zemlje, koje istrajava i u dobrim, i u teškim vremenima.

 

Čast mi je i zadovoljstvo što Dan nezavisnosti Izraela proslavljam u Beogradu, sa prijateljskim narodom Srbije„, rekao je Levi, koji se prisutnima obratio sa „prijatelji Izraela“.

 

Mi, Izraelci, ovde se osećamo kao kod kuće„, kazao je ambasador, ističući da uzajamna naklonost Srba i Izraelaca ukazuje na njihove izuzetno dobre međusobne odnose.

 

Podsetivši da je njegov narod pre 65 godina ostvario svoj san kada se, posle 2.000 godina patnji i stradanja, vratio kući, Levi je istakao da je Izrael čudo.
Sećamo se naše prošlosti, ponosni smo na ono što smo postigli, a još smo uzbuđeniji kada pogledamo u budućnost„, kazao je on.

 

Prema njegovim rečima, Izrael se razvio u modernu, dinamičnu, demokratsku zemlju, a da u okruženju koje nije uvek najprimerenije, beleži uspehe na poprištima, ali istovremeno stremi ka miru i dobrosusedstvu.

 

U programu proslave Dana nezavisnosti Izraela učestvovao je hor „Braća Baruh“, koji je izveo himne „Hatikva“ i „Bože pravde“, kao i plesna grupa „Šeketak“ iz Tel Aviva koja je nastupila sa multimedijalnim spektaklom „Ritam u pokretu“.

 

Prijemu povodom proslave Dana nezavisnosti Izraela prisustvovali su predstavnici srpske vlade, diplomatskog kora, verskih zajednica i mnogobrojne ličnosti iz javnog života.

 

Država Izrael osnovana je 14. maja 1948. godine.

Izvor: TANJUG

Kategorije: Kratke Vesti