U ČAST DANA MATERNJEG JEZIKA MAKEDONSKI INFORMATIVNI I IZDAVAČKI CENTAR DELIĆE ČASOPISE I KNJIGE NA MAKEDONSKOM JEZIKU

+100%-

U ČAST DANA MATERNJEG JEZIKA MAKEDONSKI INFORMATIVNI I IZDAVAČKI CENTAR DELIĆE ČASOPISE I KNJIGE NA MAKEDONSKOM JEZIKU

U čast prazniku maternjih jezika, Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar vas poziva da učestvujete u akciji kluba čitaoca naše ustanove “Ponesi svoju knjigu/ časopis u šetnju”.


Dana 21. i 22. februara 2021.godine u periodu od 10,00 do 14,00 časova u centru Pančeva na gradskom trgu i na više lokacija po centru grada i prigradskim mesnim zajednicama, naši aktivisti će prolaznicima i svim prisutnim i zainteresovanim građanima besplatno deliti naša izdanja – časopise i knjige na makedonskom jeziku. Ko nije stekao naviku da čita knjige, ostaje uskraćen za divna iskustva i osiromašen duhom, čitanje i strani jezici nisu samo predmet istraživanja naučnika i specijalista, već i srce društvenog, ekonomskog i kulturnog života. U skladu sa tim, i Unesko promoviše geslo: „Usvoji neki jezik”, mi pozivamo sve Pančevce da ove godine to bude makedonski jezik.


Jezici su moćno sredstvo za očuvanje i razvitak celokupne svetske kulture. Svaki vid solidarnosti koji vodi ka razumevanju nekog drugog jezika na značajan način doprinosi očuvanju svetske baštine. U Srbiji živi više od trideset etničkih zajednica, koje govore različitim jezicima. Manjinski jezici, pa i naš makedonski  koriste se u obrazovanju, medijima, pred sudovima, u administraciji, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu i u prekograničnoj saradnji, te ove godine ova akcija predstavlja skroman doprinos Novinsko izdavačke ustanove Makedonski informativni i izdavački centar, obečežavanju i promociji ovog značajnog dana.

 

Izvor: NS makedonske nacionalne manjine

Foto: NS makedonske nacionalne manjine