U Dimitrovgradu otkrivena tabla na zgradi opštine sa tradicionalnim nazivom Caribrod

+100%-

Državni sekretar Ivan Bošnjak je sa ambasadorom Bugarske Radkom Vlajkovim i predsednikom opštine Dimitrovgrad Vladicom Dimitrovim prisustvovao svečanosti povodom postavljanja table na zgradi opštine sa tradicionalnim nazivom opštine – Caribrod.

 

Državni sekretar Bošnjak istakao je da je postavljanjem table na zgradi opštine Dimitrovgrad sa tradicionalnim nazivom na bugarskom jeziku – Caribrod ostvareno ono što ustavni i zakonski okvir propisuje. „Takođe, omogućeno je pripadnicima bugarske nacionalne manjine da se u matične knjige upisuju prema pravilima bugarskog jezika i pravopisa koji razlikuje muški i ženski oblik prezimena“ rekao je on na okruglom stolu „Upotreba tradicionalnih naziva i upis pripadnika nacionalnih manjina u matične knjige“.

 

Bošnjak je naglasio da ove aktivnosti nedvosmisleno potvrđuju posvećenost Ministarstva u pravcu jačanja položaja nacionalnih manjina i unapređenja zakonodavnog okvira i nivoa implementacije Ustavom zagarantovanih prava nacionalnih manjina u Srbiji, u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja.

 

Na okruglom stolu su takođe učestvovali i drugi predstvavnci republičkih i opštinskih institucija, Ambasade Republike Bugarske u Beogradu, Evropskog parlamenta, akademske zajednice.

 

Izvor: MDULS

Kategorije: Bugarska zajednica