U Evropskom parlamentu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji

+100%-

U Evropskom parlamentu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji

pastor_citDelegacija AP Vojvodine 24. Maja 2013. boravila je u Evropskom parlamentu na poziv kopredsedavajućeg Intergrupe za tradicionalne, manjine, nacionalne zajednice i jezike u Evropskom parlamentu, poslanika Čabe Tabajdija.

 

Delegacija je predstavila primere dobre prakse iz Srbije, a akcenat je stavljen na institucionalna i praktična rešenja za očuvanja prava i identiteta nacionalnih zajednica.

 

Predsedavajući Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je i predvodio delegaciju, istakao je poseban značaj Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, naglasivši da je rad i funkcionisanje nacionalnih saveta pozitivan primer naše svakodnevnice i da se time razlikuje od svega što se o toj svakonevnici govorilo u prethodne 2 decenije.

 

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predstavlja važan institucionalni okvir za rešenje pitanja odnosa većine I manjine I njegova primena je preduslov očuvanja I unapređenja stabilnosti”, izjavio je Pastor.

 

Pitanje odnosa većine i manjine i konflikata koji su iz tog odnosa nastajali, karakteristično je za podneblje Zapadnog Balkana. Naša rešenja možda nisu idealna, ali svakako predstavljaju značajan iskorak u odnosu na druga rešenja u regionu. Dovođenjem nacionalnih zajednica u poziciju da sami odlučuju o pitanjima koja su njima od posebnog značaja, država ništa ne gubi. To nije izvor destabilizacije i nikakva opasnost, nego se sprovođenjem ovakvih rešenja smanjuje napetost u odnosima među nacionalnim zajednicama„, dodao je Pastor.

 

Aktivnosti Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine kao najbrojnije manjinske zajednice u Vojvodini, Evropskom parlamentu je predstavio Žolt Varkonji, predsednik Uprave saveta.

 

O funkcionisanju slovačkog Nacionalnog saveta govorila je predsednica ovog saveta i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova, dok je Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine predstavio sekretar Marčel Dragan. Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović predstavila je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i probleme koji se pojavljuju u procesu implementacije ovog zakona.

Kategorije: Sedam dana