U KOVAČICI PREDSTAVLJENA ANTOLOGIJA SLOVAČKOG AFORIZMA

+100%-

U KOVAČICI PREDSTAVLJENA ANTOLOGIJA SLOVAČKOG AFORIZMA

Promocija Antologije slovačkog aforizma „Munje i gromovi“ na srpskom jeziku održana je 7. maja 2021. godine u Kovačici u organizaciji Opštinske biblioteke i Galerije naivne umetnosti. Knjiga je objavljena u decembru prethodne godine, ali zbog epidemijskih mera nije bilo moguće ranije organizovati njeno predstavljanje.


Književno veče u Kovačici otvorio je Branislav Atanacković, predsednik opštinskog Saveta za kulturu koji je istakao da je reč o prvoj antologiji slovačkog aforizma uopšte i da veruje da će knjiga izazvati pažnju ljubitelja kratke književne forme u sredini u kojoj žive pripadnici različitih naroda, uključujući i slovačku nacionalnu zajednicu.
 


Priređivač i prevodilac knjige Aleksandar Čotrić iz Pančeva rekao je da se odlučio za naslov Antologije zbog simbolike sadržane u nazivu slovačke himne „Munje iznad Tatri“ i karakteristike aforizma koji, prema rečima profesora Univerziteta Ratka Božovića – „zaiskri kao blesak groma“.



Čotrić je ukazao na sličnosti srpskih i slovačkih aforističara koje odlikuju angažovanost, višeznačnost, duhovitost, britkost i ironija, s tim što autore iz Slovačke zanima širi tematski dijapazon interesovanja, koji, osim politike, obuhvata sociologiju, istoriju, umetnost, psihologiju i filozofiju. Priređivač je pred publikom pročitao i više desetina aforizama koji to oslikavaju.



Na oko tri stotine strana knjige nalazi se više od dve i po hiljade kratkih i duhovitih misli 45 slovačkih aforističara. Predstavljeni su najpoznatiji slovački humoristi i satiričari od kojih jedan od njih govori da su „aforizmi romani budućnosti“. Izdavač Antologije je „Srpska reč“ iz Beograda koja je u novembru prošle godine objavila i Antologiju češkog aforizma „Knedla u grlu“ koju je, takođe, priredio i preveo član Beogradskog aforističarskog kruga Pančevac Aleksandar Čotrić. Krajem 2020. godine je u Uzdinu promovisana publikacija Antologija rumunskog aforizma „Med i otrov“ istog priređivača.

 

 

Izvor: 013info.rs

Foto: 013info.rs