U Kovinu obeležen “Prešernov dan”

+100%-

U Kovinu obeležen “Prešernov dan”

 

U dvorani Kulturnog centra u Kovinu 8. februara održana je Centralna proslava “Prešernovog dana”, najznačajnijeg slovenačkog kulturnog praznika.

 

Prešernov dan je slovenački kulturni i državni praznik. Obeležava se 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika France Prešerna.

 

U Kovinu je obeležen svečanom akademijom u kojoj su učestvovali učenici Osnovnih škola “Ðura Jakšic” iz Kovina i “Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca, kao i članovi Udruženja Slovenaca južnog Banata “Logarska dolina” iz Pančeva koji od 2010. godine i organizuju ovu manifestaciju.

 

Obeležavanje tog važnog dana upotpunili su brojni gosti i članovi Udruženja Slovenaca kojih u Srbiji ima 17.

 

“Naše udruženje je ove godine dobilo organizaciju centralne proslave Prešernovih dana za Srbiju i to je nama veoma značajno, jer samim tim dobijamo priznanje da smo vredni i da dobro radimo”, kaže Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca Južnog Banata “Logarska dolina”.

 

“Petogodišnja saradnja koju opština Kovin ima sa udruženjem “Logarska dolina” krunisana je i bratimljenjem dve škole, Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Kovina i Osnovne Škole “Ornož” iz tog mesta. Mi smo veoma srećni zbog te saradnje, kao i zbog saradnje sa samim Udruženjem koje ćemo i u budućnosti nastaviti”, ističe Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin.

 

“Upravo saradnja među nacionalnim grupama govori o ljudskom dostojanstvu, ali mogućnosti intenziviranja dijaloga. To je i moja glavna moja poruka, a ovo vreme u kojem živimo jeste vreme dijaloga, susretanja i međusobnog obogaćivanja”, kaže beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

 

Osim kulturnih veza, Srbiju i Sloveniju povezuje i sve veća privredna saradnja.

 

“Vi ste druga destinacija za naše investicije, milijardu i dvesta miliona je slovenačkih investicija ovde. Zapošljavamo oko 25.000 lokalnog stanovništva i u Srbiji radi oko 600 slovenačkih firmi, tako da je to odlično. U zadnje dve godine povećava se i broj srpskih investicija u Sloveniji”, ističe Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije.

Inače, prva manifestacija povodom ovog praznika održana je 1941. godine, a nastavljena nakon završetka Drugog svetskog rata. Prešernov dan se osim u Sloveniji, obeležava u svim zemljama gde žive Slovenci i gde postoje njihova Udruženja.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV/www.pancevo.mojkraj.rs