U Kovinu održan drugi gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”

+100%-

U Kovinu održan drugi gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”

U čast slovenačke gastronomije

 

U Kovinu je 11. 10.2019., u prostorijama srednje stručne škole  “Vasa Pelagić”,  održan drugi gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”.  Učenici srednjih škola ugostiteljskih smerova iz Kovina, Pančeva i slovenačkog Ptuja, uz mentorstvo profesora, imali su zahtevan zadatak da spreme jela po slovenačkim recepturama. Ovogodišnji radni zadatak je bio spremanje menija iz slovenačke regije Gorenjska –  kranjska kobasica sa pečenim krompirom na gorenjski način, mešana salata od dve vrste kupusa i crvenim pasuljem na gorenjski način i palačinke sa nadevom od mleka, meda, oraha i vanile.

 

U pripremi specijaliteta učestvovalo je dvadesetak učenika i profesora, dok je jedan broj učenika, koji u kovinskoj školi pohađaju smer usluživanja, bio angažovan prilikom serviranja. Na zajedničkom ručku je bilo šezdesetak gostiju iz Slovenije, kovinske Opštinske uprave, kovinskih osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnika javnog i kulturnog života, zajedno sa predstavnicima slovenačkih udruženja iz Pančeva, Beograda, Zrenjanina, Vršca i Smedereva.  Goste je u ime domaćina pozdravila Vesna Pavlović Kirilov, direktorka škole „Vasa Pelagić” koja je prisutnima predstavila školu i aktivnosti koje se sprovode danas.

 

Poseban gost na događaju bila je dr Milena Spremo, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije,  koja je ujedno predavačica na tečaju za slovenački jezik sa elementima kulture, koji se već treću godinu održava u Kovinu. Ona je zahvalila na toplom prijemu i gostoprimstvu, a pritom je objasnila značaj organizovanja ovakvih manifestacija za prezentovanje slovenačke kulture i tradicije. Tom prilikom istakla je da će pored „Prešernovog dana” ovo biti još jedna tradicionalna manifestacija koja će u Kovinu okupljati pored Slovenaca i sve ostale ljude koji vole Sloveniju i njenu gastronomiju.

 

Prema rečima Josipa Vebera, predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva i glavnog organizatora, cela manifestacija je prošla u predivnoj atmosferi u kojoj je najbitnija stvar bila druženje članova i gostiju uz upoznavanje slovenačke gastronomske tradicije.

 

Na kraju manifestacije profesori iz Biotehničke škole u Ptuju su pozvali kovinske profesore da ih krajem oktobra posete i budu njihovi gosti u Sloveniji što su oni sa zadovoljstvom i prihvatili.

 

Organizaciju manifestacije „Naši slovenački specijaliteti” pomogla je Opština Kovin, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije, kao i Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane.

 

 

 

Kategorije: Slovenačka zajednica