U KUŠTILJU ODRŽAN RUMUNSKI FESTIVAL

+100%-

U KUŠTILJU ODRŽAN RUMUNSKI FESTIVAL

Veliki festival Rumuna iz Vojvodine, koji je ove godine okupo više od 1.500 učesnika, održan je 14. i 15. avgusta 2021. godine u Kuštilju.


Tokom prve večeri programa pored domaćina iz Kuštilja, nastupilo je još 15 rumunskih ansambala iz cele Vojvodine, kao i 44 vokalnih i instrumentalnih solista.


Veliki festival Rumuna iz Vojvodine su zvanično otvorili gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji Daniel Magdu.


Svečanom otvaranju prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović, ataše ambasade Republike Rumunije u Beogradu Adrian Abrudan, novoimenovani konzul Republike Rumunije u Vršcu Daniel Bala, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Adrian Borka kao i članovi Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice.


Gradonačelnica Mitrović rekla je da Grad Vršac sa ponosom baštini svoju multietničnost, kao i bogatu kulturu sela.


„Upravo zbog toga se trudimo i radimo na stvaranju boljih uslova za život u našim naseljenim mestima. Ulagali smo i ulagaćemo uvek u očuvanje kulture, ali i infrastrukture u našim selima i to će ostati jedan od naših prioriteta“, rekla je Mitrović. Dodala je da su ponosni na Kuštilj, ali i na kompletnu rumunsku zajednicu, jer su uspeli da organizuju tako veliki i značajan događaj za očuvanje kulturne baštine, ne samo Kuštilja i Vršca, već i cele Srbije.

 

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs (Zoran Turkan)