U NBS otvorena izložba „Listanje vremena, jevrejska periodika u Srbiji od 1888. do 2016. godine“

+100%-

U NBS otvorena izložba „Listanje vremena, jevrejska periodika u Srbiji od 1888. do 2016. godine“

 

U Narodnoj biblioteci Srbije 21. jula otvorena je izložba „Listanje vremena: jevrejska periodika u Srbiji (1888-2016)“ autorke Biljane Albahari, bibliografa Narodne biblioteke Srbije, kojom se prvi put hronološki i objedinjeno predstavljaju sva izdanja periodike Jevreja u Srbiji.

 

Postavka prati jevrejsku periodiku kroz vremenski period od skoro 130 godina od prvog objavljenog lista “El amigo del pueblo” (Narodni prijatelj), koji je štampan 1888. godine u Beogradu, pa sve do današnjih dana. na izložbi je predstavljeno 76 novina, časopisa, zbornika, almanaha i kalendara. Građa je podeljena u nekoliko Celina, a poseban segment čini šest listova koje su Jevreju, poreklom iz Srbije, objavljivali u inostranstvu.

 

Katalog izložbe, između ostalog, daje zanimljiv prikaz tri lista koja su izdavali Jevreji u nemačkom i italijanskom zarobljeništvu tokom Drugog svetskog rata. Sa uredništvima tih listova sarađivale sui  poznate javne ličnosti: Oto Bihalji-Merin, Stanislav Vinaver, Rafajlo Blam, Sima Karaoglanović i drugi. Posebno su značajne informacije o časopisu/godišnjaku “Meranos”, koji je počeo da izlazi 1907. godine. Izdavali su ga Jevreji iz Kruševca koji su prešli u pravoslavnu veru.

 

Izložbena građa, zajedno sa pratećim katalogom, doprinosi popunjavanju srpske nacionalne bibliografije periodike i vredan je izvor za izučavanje jevrejskog nasleđa u našoj zemlji i u širem evropskom kontekstu.

 

Izložba će trajati do 23. septembra.

 

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije