U Novom Sadu 32 prvaka na mađarskom

+100%-

Broj učenika koju pohađaju nastavu na mađarskom jeziku u Novom Sadu se zahvaljujući programima podrške za deset godina povećao sa 20 na 32 dece.

 

Predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta predali su novosadskim prvacima školske torbe koje su dar udruženja Rakoci.

 

U Novom Sadu se od 2008. godine raznim programima i podrškom osnažilo obrazovanje na mađarskom nastavnom jeziku. Za deset godina je broj prvaka povećan za 12 dece, na sada upisanih 32. Podrška će se nastaviti na jesen. Voditeljica projekta obrazovanja na mađarskom jeziku u Novom Sadu Anamaria Viček je rekla da će na početku školske godine MNS obezbediti paket učila, koji će zajedno sa udruženjem Rakoci da pruže sigurnost porodicama, jer iznos koji je potreban za sve nužno za kretanje u školu nije mali.

 

Potpredsednica MNS Edvina Erdedi kaže da su u Vojvodini zahvaljujući vladi Republike Mađarske i MNS podeljene školske torbe za 1.450 učenika – prvaka odeljenja na mađarskom jeziku. Ona kaže da je “za decu koja su odrasla na mađarskim narodnim pričama najbolje rešenje školovanje na mađarskom, jer se tako mogu razviti, jer nisu zaokupljeni time što uče na drugom jeziku, mogu da šire krila umesto da se nesigurno sapliću iza drugih, jer ih drži jedan štit bezbedniji od bilo čega, a to je sigurnost maternjeg jezika”.

 

Deca će na početku godine da dobiju jednokratnu stipendiju od 10.000 forinti (oko 30 evra).

 

Izvor: RTV Pannon

Kategorije: Mađarska zajednica