U Novom Žedniku održana 14. Fijakerijada

+100%-

Završna manifestacija u okviru proslave Dana sela u Novom Žedniku održana je u nedilju, 9. septembra, a bila je to tradicionalna Fijakerijada koja je održana po 14. put.

 

Kako ističe organizator Franjo Šarčević, ovo je još jedno uspilo takmičenje koje je okupilo brojne ljubitelje ovi lipi životinja.

 

– Plan je bio da se Fijakerijada održi još 10. juna, jel u junu su i Dani sela, al nas je loše vrime u tom onemogućilo, pa smo, eto, ostavili Fijakerijadu za početak septembra. Svoje nastupe u vožnji zaprega izmed čunjeva imali su jednoprezi, dvoprezi i troprezi, dok su revijalne nastupe imali četvoro, peto i šestoprezi. Takođe, po prvi put su održane i dvi galopske trke, što je bila novina za našu organizaciju – kazo je Šarčević.

 

Takmičenje se svečano otvorio pridsidnik Skupštine MZ „Novi Žednik“ Duško Petrović, koji je tom prilikom pozdravio sve okupljenje, a takmičarima je poželio tušta sriće u nadmetanju koje je otpočelo.

 

Nakon zanimljivi nadmetanja galopera, al i u vožnji zaprega, dodiljene su nagrade za najbolje. U kategoriji jednoprega prvo misto je osvojili grlo Ćićolino Vladimira Mijatova, druga je bila Ceca Petra Radojčića, a treća Čarna Milorada Mijatova. Kod dvoprega slavili su Časlav i Ćićolino (Vladimir Mijatov), isprid dvorepga Ceca – Šana (Petar Radojčić) i Čarne i Čarlija (Milorad Mijatov). U takmičenju troprega najbolja je bila zaprega Milorada Mijatova – Čarna, Čarli, Darka, a drugo misto zauzo je Laslo Nađ sa grlima Dona 2, Lipica 360 i Nasta 4. Kod četvopoprega su se provozali Čarna, Čarli, Darka i Ćićolino, odnosno, Avala, Dama 3, Lipica 360 i Dona 2 23, a kod petoprega Časlav, Ćićolino, Čarna, Darka i Čari, odnosno Nasta 4, Avala 7, Dama 3, Lipica 360 i Dona 2. Milorad Mijatov je provozao i šestopreg u kojem su bili Časlav, Ćićolino, Čarna, Darka, Čarli i Cvetko.

 

Kod galopera do 2 godine najbolje je bilo grlo Čarna (Milorad Mijatov), isprid grla Danka (Đorđe Grbić) i Lela (Katarina Bogdan), a kod stariji od 2 godine poredak je Frida (Katarina Sambati), Mica (Mirko Gajić) i Biska (Vlado Mirić).

 

Priznanja su dobili i najmlađi učesnik i učesnica Miloš Bajić i Žanet Ambruš, dok je nagradu za najstarijeg učesnika dobio Antun Vidaković.

 

Izvor: Bunjevački Media Centar  

Kategorije: Bunjevačka zajednica