U OSNOVNOJ ŠKOLI U SRPSKOM MILETIĆU UVEDEN NEMAČKI JEZIK

+100%-

U OSNOVNOJ ŠKOLI U SRPSKOM MILETIĆU UVEDEN NEMAČKI JEZIK

Početak školske 2021/2022 godine u OŠ “Kosta Stamenković” u Srpskom Miletiću obeležilo je uvođenje novog stranog jezika. Sadašnji petaci su prva generacija miletićkih osnovaca koja uči nemački kao drugi strani jezik, pored engleskog jezika koji je u nastavnom programu zastupljen od prvog razreda.


Svaka novina za đake donosi neka nova iskustva i doživljaje, a nastavnica Valentina Gergelj trudi se da časovi nemačkog jezika deci budu interesantni, jer je prvi susret učenika sa novim stranim jezikom posebno važan za njihov kasniji pozitivan stav prema učenju tog jezika.


– Deca su aktivna i otvorena za učenje novog jezika, tako da nemam nikakvih problema sa petim razredom kako smo počeli. Rekli su da je engleski malo lakše naučiti, ali su deca i primetila da ima puno sličnih reči u engleskom i nemačkom jeziku, znači da sve povezuju i to je jako dobro – kaže Valentina Gergelj, nastavnica nemačkog jezika.


Uvođenjem nemačkog jezika u osnovnoj školi u Srpskom Miletiću ostvarena je veća raznovrsnost ponude stranih jezika u školama na nivou opštine Odžaci.


Direktorica OŠ “Kosta Stamenković”, Ruselena Milić, kaže da su uveli nemački jezik zbog velikog interesovanja roditelja, koji smatraju da je ovaj jezik perspektivan i žele da ga deca uče još u osnovnoj školi.


– Moram da kažem da se nekada davno u našoj školi koristio nemački jezik i u nekom periodu je to prestalo, pa je uveden drugi strani jezik – ruski jezik koji se uči već nekih 40 godina. U ovom momentu je došlo do promene zato što nastavnik ruskog jezika odlazi u penziju i imali smo priliku da razgovaramo sa roditeljima i oni su bili za to da se promeni strani jezik. Mi smo naravno obavestili Ministarstvo, Pokrajinu i Školsku upravu, ali zadnju reč su dali roditelji. Izvršena je anketa gde je dato da se bira između dva jezika, ruskog i nemačkog, i roditelji su izabrali nemački jezik kao novi strani jezik – rekla je direktorica Milić za Radio Odžaci u intervjuu 24. novembra 2021.godine.


U Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine ističu da je interesovanje za nemački jezik poslednjih godina višestruko uvećano i kažu da je za pohvalu to što se u školama u Srbiji uče dva strana jezika. Prema njihovim podacima, nemački kao drugi strani jezik ove školske godine uči više od 125.000 osnovaca, a za preko 5.000 učenika osnovnih škola on je prvi strani jezik. Nemački se takođe izučava u gimnazijama i srednjim stručnim školama, a sve se više pojavljuje kao prvi strani jezik u srednjim školama, pre svega u Vojvodini.

 

Izvor: ico.rs

Foto: ico.rs