U planu formiranje odeljenja za digitalizaciju

+100%-

U planu formiranje odeljenja za digitalizaciju

 

Biblioteka „Sarvaš Gabor“ iz Ade je uspešno konkurisala na konkursu za digitalizaciju, osvetljenje bine, nabavku knjiga na mađarskom jeziku, održavanje predstava na mađarskom koje su raspisali Mađarski nacionalni saveta, Fond „Sekereš Laslo“ i Fond „Bethlehen Gabor“.

 

Aron Čonka, direktor, nam je rekao da su najvažniji razvoj, digitalizacija, osvetljenje pozorišta i nabavka knjiga na mađarskom jeziku.

 

– Od ministarstva kulture smo dobili 521.000 dinara za digitalizaciju i prateće radove. U avgustu ćemo nabaviti kompjutere, skenere, digitalnu bazu podataka i prateće softvere, u septembru i oktobru sledi montiranje a bibliotekari će imati obuku uz pomoć saradnika iz Vojvođanske mađarske kulturne ustanove. Voleli bismo da digitalizujemo i stare i jedinstvene knjige iz naše biblioteke, kao i istorijsku dokumentaciju našeg mesta, da bismo ih sačuvali za buduće naraštaje. Dalje bi usledila i digitalizacija lektira, koje su obavezne u osnovnoj ili srednjoj školi, kako bi bile dostupne i online. Na duge staze planiramo da ostvarujemo i dodatnu zaradu digitalizacijom dokumentacije drugih institucija – izjavio je direktor i dodao da su drugu značajnu svotu u iznosu od 700.000 forinti dobili na konkursu Fonda „Bethlehen Gabor“. Ta sredstva bi uložili u osvetljenje bine pozorišta, što bi učinilo da predstave budu kvalitetnije i efektnije.

 

Treća značajna investicija će se ostvariti zahvaljujući MNS-u, koji će donirati knjige na mađarskom jeziku biblioteci „Sarvaš Gabor“ u vrednosti od milion forinti. Aron Čonka je rekao da sada u biblioteci ima 31.533 knjige na mađarskom i 26.015 knjiga na srpskom jeziku. Istakao je i da se preko Marai-programa trude da dopune biblioteku knjigama na mađarskom. Smatra da je problem što je samouprava ove godine predvidela upola manje sredstava u svrhu obnavljanja kulturnih institucija u odnosu na prošlu godinu.

 

Konkurisali su na više konkursa i dobili su manja, ali za njih značajna sredstva. Tako su od Fonda Sekereš Laslo i Bethlehen Gabor dobili 150.000 forinti za predstave na mađarskom jeziku.

 

Pokrajinski Sekretarijat za Kulturu je donirao 28.000 dinara za kupovinu knjiga i 30.000 za jednu tehničku izložbu, koja se vezuje za dan mađarske fotografije. MNS je donirao 50.000 dinara za organizaciju manifestacije Dani jezičke kulture Sarvaš Gabor.

 

Izvor: Mađar so