U slovačkom gradu Modra otkriven spomenik velikom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću

+100%-

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, u prisustvu predstavnika srpske ambasade i konzulata u Republici Slovačkoj, kao i gradonačelnika Modre Juraja Petrakovića, otkrila je 20. marta spomenik Dositeju Obradoviću u gradu Modri u Republici Slovačkoj.

 

Pre tri godine u neposrednoj blizini književnik i pesnik Jovan Jovanović – Zmaj dobio je, takođe, obeležje – bistu sa svojim likom.

U organizaciji Udruženje Srba iz Slovačke i kroz istoriju odnegovanim srpsko – slovačkim prijateljskim odnosima, u gradiću Modra u Bratislavskom okrugu otkrivena su, do sada, dva spomenika, Dositeju Obradoviću (1739-1811), srpskom prosvetitelju i reformatoru i pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju (1833 – 1904), oba postavljena ispred zgrade nekadašnjeg Liceja, danas Memorijalne gimnazije koju je Dositej svojevremeno pohađao, a posle njega i Zmaj.

 

U podnožju prosvetiteljevog poprsja Dositejeve biste ispisani su stihovi njegove ustaničke himne „Vostani Serbije, vostani carice !“

 

Svečanosti je prisustvovao i Dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, koji decenijama doprinosi unapređenju slovačko-srpskog prijateljstva.

 

On kaže da je Modranska gimnazija bila veoma ugledna škola, poznata u celoj Ugarskoj. Osim Dositeja i Zmaja, pohađalo ju je oko 1.100 Srba u periodu između 1730. i 1830. godine. Bio je to „vek racionalističke misli i književnog racionalističkog pokreta“ u Slovačkoj.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Slovačka zajednica