U Subotici održan Jesenji festival jevrejske kulture

+100%-

U Subotici održan Jesenji festival jevrejske kulture

 

 

Jesenji festival jevrejske kulture, u organizaciji Jevrejske opštine Subotica, održava se u periodu od 10. do 17. septembra, na više lokacija u gradu. Bogatim sedmodnevnim programom biće predstavljeno jevrejsko kulturno stvaralaštvo.

 

Festival, koji je od prošle godine i zvanično manifestacija od posebnog značaja za grad, otvoren je u nedelju u 19 časova koncertom „Muzika jevrejskih molitvi“ u velikoj sali Jevrejske opštine. Drugog dana Festivala, u ponedeljak, u amfiteatru Otvorenog univerziteta otvorena je izložba „Izrael na slikama“ i prikazan film „Mr. Gaga“, dok će u utorak u velikoj sali Jevrejske opštine, uz degustaciju, biti održano predavanje pod nazivom „Kako je hleb za španskog kralja osvojio Evropu“ ili „Sve što nismo znali o jevrejskim poslasticama“.

 

Treći subotički koncert jevrejskih kantora iz Budimpešte pod nazivom „Od ulice Dohanj do Budimpešte“ biće održan u sredu u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom od 19 časova.  Za  četvrtak je planirana virtuelna šetnja sa istoričarem Mirkom Grlicom u velikoj sali Jevrejske opštine u 19 časova.

 

– U subotu, 16. septembra u 20 časova na sceni Jadran nastupa Jelisaveta Seka Sablić sa predstavom „Nobelovac i ja“, u režiji Stefana Sablića. U nedelju u 20 časova, kao kruna manifestacije nastupa hor „Braća Baruh“ u Franjevačkoj crkvi. Zahvalni smo Franjevačkom samostanu koji je omogućio ovaj izuzetan prostor za koncert-kaže Robert Kovač, koordinator kancelarije Jevrejske opštine Subotica.

 

Zbog radova na restauraciji Sinagoge, nijedan program neće biti održan u ovom velelepnom objektu.

 

– Restauracija Sinagoge ide u veoma dobrom tempu i  očekujemo da će do kraja ove godine biti završeni svi radovi u Sinagogi. Početkom sledeće godine će biti i otvaranje, odnosno svečano puštanje Sinagoge ponovo u život i nadam se da će se na neki način završiti 40-ogodišnji san ove naše male jevrejske zajednice – kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

 

Festival jedan  od retkih programa, u organizaciji  Jevrejske opštine Subotica, čiji cilj nije podsećanje na tužnu sudbinu jevrejske zajednice.

 

– Uvek vas pozivamo na naše tužne trenutke i vi to znate, Jevreji su pretrpeli jako tragičnu sudbinu za vreme rata i nažalost mi moramo da održavamo te tužne manifestacije. Ovog puta vas pozivamo na jednu našu veselu, lepšu manifestaciju koju ne možemo sami da ispratimo bez vas i bez Grada Subotice – kaže Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

 

Organizaciju trećeg po redu Festivala podržali su Grad Subotica i Generalni konzulat Mađarske.

 

Izvor: subotica.com

Foto: subotica.com