U SUBOTIČKOJ SINAGOGI ODRŽAN KONCERT POVODOM OBNOVLENIH ORGULJA

+100%-

U SUBOTIČKOJ SINAGOGI ODRŽAN KONCERT POVODOM OBNOVLENIH ORGULJA

Fondacija „Subotička Sinagoga” organizovala je večeras, u Sinagogi, svečani koncert povodom predstavljanja obnovljenih orgulja pod nazivom „Od Baha do Cimera, na obnovljenim Vegenštajn orguljama”. Predsednik Skupštine grada Subotice i predsednik Upravnog odbora „Fondacije Sinagoga“, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) je, obraćajući se prisutnima uoči koncerta, rekao da je subotička Sinagoga možda najlepša sinagoga u Evropi i da ona krasi ovaj grad na divljenje kako Subotičana tako i svih onih koji posete Suboticu.


„Svaki put kada bih prolazio pored Sinagoge pomislio sam – kako je lepa, a kako je tek mogla da bude lepa u svom prvobitnom stanju – nadajući se da će možda doći vreme da se obnovi, na radost i ponos stanovnika ovog grada. Nadao sam se znajući da, ako je postojalo vreme s ljudima koji su hteli da je izgrade i onih koji su doprineli stvaranju takvih vremena i prilika, tih prilika treba ponovo da bude“, istakao je Pastor.


Naveo je da smatra da su ličnosti kojima „možemo da zahvalimo na današnjem izgledu grada i razvoju kojim se Subotica, kao sredina izdigla nad mnogim po njoj sličnim po veličini, dvojica najboljih gradonačelnika u istoriji ovog grada“.


„Prvi je Lazar Mamužić koji je 18 godina bio na čelu ovog grada i za čije vreme je  i započeta izgradnja Sinagoge, a drugi je dr Karolj Biro koji je 16 godina rukovodio ovim gradom i bio gradonačelnik kada je Sinagoga završna i predata na korišćenje. Došla su ta vremena kada se značaj ovog hrama ponovo prepoznao i lepota kojom zrači izazvala svest o tome da se kulturno nasleđe ne sme zanemariti i da nemar treba iskoreniti, a propadanje što pre zaustaviti“, naglasio je Pastor.


Uz finansijsku podršku Mađarske,  u iznosu od oko tri miliona evra, i sredstvima u iznosu od 750.000 evra sa svih nivoa vlasti Republike Srbije, obnova Sinagoge je pre tri godine završena, podsetio je Pastor, i dodao da su i njene orgulje posle osam decanija propadanja restaurirane uz finansijsku podršku Vlade Mađarske.


„Veoma mi je drago i velika mi je čast da mogu da konstatujem kako je obnova Sinagoge ovim okončana. Jer nismo samo odgovorni za to što činimo, već i za ono što ne činimo. Zato neka u sećanje na graditelje ove veličenstvene zgrade, u znak zahvalnosti prema donatorima, na radost svih nas, posle ovog mog govora na mađarskom jeziku, zasviraju obnovljene orgulje u slavu umetnosti“, rekao je dr Balint Pastor.


Čast da prvi put zasvira na obnovljenim orguljama pripala je Zoltanu Borbelju, koga je na elektičnoj gitari pratio Danilo Šajnović, uz gudački orgestar kojim je dirigovao Čaba Paško.


Večerašnjem koncertu u Sinagogi prisustvovali su članovi UO „Subotička Sinagoga“, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Subotica, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici nacionalnih saveta, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, republički i pokrajinski poslanici i odbornici u Skupštini grada. U ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića svečanosti je prisustvovala član Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja, Milanka Kostić.


Orgulje u Sinagogi prvi put su se oglasile 1. oktobra 1902. godine, prilikom osveštanja hrama. Orgulje zvučnog stila kasnog romantizma sa dva manuala i dvadeset i jednim registrom izrađene su u radionici Leopolda Vegenštajna (1858-1937) iz Temišvara.


Nakon deportacije Jevreja 1944. godine i Sinagoga se ispraznila, a i orgulje su postale napuštene i ruinirane. Plan rekonstrukcije orgulja izradila je Judit Hajdok, dok je autentičnu restauraciju orgulja predvodio orguljar Tibor Apro. Neometanom toku restauracije orgulja doprineo je i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

 

 

Izvor: subotica.info

Foto: subotica.info