U SUSRET FESTIVALU „ZLATNI KLJUČ“

+100%-

U SUSRET FESTIVALU „ZLATNI KLJUČ“

Dana 23. februara 2021. godine u NS slovačke nacionalne manjine u Novom Sadu održan je prvi ovogodišnji pripremni sastanak u susret 40. festivalu slovačke zabavne muzike ,,Zlatni ključ“, kojim je predsedavala Ana Čapeljova, predsednica Odbora za kulturu NS slovačke nacionalne manjine.


Na sastanku su učestvovali uglavnom pojedini muzički stručnjaci iz redova naše manjine, koji su se u neformalnom razgovoru sa predstavnicima Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i NS slovačke nacionalne manjine festivalu posvetili sa organizacione tačke gledišta i posebno su se osvrnuli na mogućnosti njegove realizacije. Dotakli su se i prošlogodišnje retrospektive festivala, koja je pripremljena i emitovana u saradnji sa slovačkom redakcijom Radio-televizije Vojvodina. Iako je festival zakazan za oktobar 2021. godine, prisutni su se složili da treba raspisati konkurs za nove kompozicije, što je u nadležnosti Zavoda za kulturu vojbođanskih Slovaka. Tako da je preciziran i rok za slanje pesama na adresu ZKVS u periodu od 1. marta do 1. juna 2021. godine a konkurs će biti objavljen na veb stranici zavoda.


Prisutni su govorili o raznim varijantama festivala. Naglasili su potrebu da se kompozicije pre svega snime, jer primarni zadatak ovog festivala je upravo stvaranje novih autorskih kompozicija. U suprotnom od festivala ne bi ostalo ni traga. U slučaju realizacije festivala u tradicionalnom jesenjem terminu, bilo je reči i o mogućnosti koncerta sa izvođenjem orkestra uživo, kao i o drugim brojnim tehničkim pitanjima i o koordinaciji festivala. Sledeći sastanak će se održati kad bude bilo moguće da se izradi finansijski plan, kako bi se sagledale stvarne mogućnosti održavanja festivala i kako bi sve moglo da se konkretnije planira. Na sledećem sastanku biće takođe preciziran i sastav organizaciono-upravnog saveta festivala.

 

Izvor: NS slovačke nacionalne manjine

Foto: NS slovačke nacionalne manjine