U TOKU REKONSTRUKCIJA SINAGOGE U SENTI

+100%-

U TOKU REKONSTRUKCIJA SINAGOGE U SENTI

U aprilu 2021. godine počela je rekonstrukcija Sinagoge u Senti. Za realizaciju ovog projekta, mađarska Vlada obezbedila je gotovo 620 hiljada evra, a opštinska uprava, nekoliko miliona dinara. Sinagoga izgrađena daleke 1928. godine dokaz je da su u Senti nekada živeli Jevreji.


Ovo je lep gest gradske uprave, da ostane neki trag, beleg o njihovom postojanju, rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. “Pomešana su osećanja. Radi se o tome da se sa jedne strane radujem zato što će to biti obnovljeno. S druge strane, imam neki osećaj tuge zato što u Senti gotovo da nema više Jevreja, ima jedna ili dve porodice koje su preostale od nekada velike zajednice koja je imala gotovo dve hiljade članova do Drugog svetskog rata”, kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.


U planu je da radovi budu gotovi do kraja godine, kažu u lokalnoj samoupravi.


“Mi smo obezbedili projekat, obezbedili nadzor, komunalne priključke, to je zadatak lokalne samouprave. Završetak je do decembra, ili do kraja godine moraju da se završavaju radovi”, kaže Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta. Ištvan Vatai, arhitekta zadužen za rekonstrukciju ovog verskog objekta površine 400 metara kvadratnih, kaže da će fasada, krov, kao i njegova unutrašnjost biti potpuno obnovljeni.


“U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Subotice, spoljašnjost objekta u celini vraćamo u prvobitno stanje, u svim elementima, a unutrašnjost rekao bih delimično. Ona će dobiti jednu novu funkciju i iz te funkcije proizlazi da ćemo tamo formirati jednu galeriju unutra kako bismo mogli da postavimo više slika, odnosno umetničkih dela”, kaže Ištvan Vatai, projektant rekonstrukcije Sinagoge u Senti.


Planirano je da u delu buduće galerije, u ovoj sefardskoj Sinagogi, jedinoj u Vojvodini, bude formiran Muzej. U njemu će se čuvati uspomene na Jevreje koji su nekada živeli u Senti.



Izvor: slobodnavojvodina.rs

Foto: rtv.rs