U Vršcu obeležen Dan rumunskog jezika

+100%-

U Vršcu obeležen Dan rumunskog jezika

 

U Vršcu, kao multinacionalnoj sredini, Rumuni su najmnogobrojnija nacionalna manjina. Međunarodni dan rumunskog jezika obeležen je i u Vršcu u ponedeljak, 4. septembra, u prostorijama Kulturnog Centra u 18 časova.

 

Na manifestaciji učestvuju naučni i kulturni radnici iz Vojvodine, odnosno Srbije, kao i iz susedne Rumunije. Inspirativno izlaganje u okviru programa pripremila dr Brinduša Žujka, predsednik Departmana DRJ za književnost.Učesnici su sa univerziteta u Temišvaru i Aradu, kao i članovi Kulturnog društva ,“Konstantin Brnkuši“, zatim naučni i kulturni radnici iz Vršca, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, publicisti, književni kritičari, pesnici, recitatori, mlada pera itd. i sve to u prelepom ambijentu dočaranog sa dve prigodne izložbe koje organizuje DRJ, tj. dr Danijela Popov i akademski slikar mr Viorel Flora iz Zrenjanina.

 

Predviđeno je i prikazivanje kraćih filmova o rumunskim najpoznatijim književnicima a, u kulturno-umetničkom delu programa pozvane su da učestvuju i članice Udruženja „Devojke“ iz Kuštilja.

 

Izvor: Južni Banat

Foto: Južni Banat