Udruženje Makedonium predstavlja multimedijalnu izložbu makedonske megalitske opservatorije Kokino

+100%-

Udruženje Makedonium predstavlja multimedijalnu izložbu makedonske megalitske opservatorije Kokino

Povodom obeležavanja Nacionalnog praznika Ilinden udruženje Makedonium, u ponedeljak 29. jula u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, od 20 časova upriličiće otvaranje izložbe fotografija “Kokino – mistični šapat kroz večnost.“ Izložba sadrži fotografije drevne makedonske meglitske opservatorije, viđena objektivom profesionalca i umetnika Ljupčeta Ilijevskog iz Skoplja.

 POKANA srb

O umetničkoj vrednosti fotografija govoriće Igor Rill – glavni i odgovorni urednik časopisa National Geographic u Srbiji, a izložbu će svečano otvoriti konzul Ambasade Makedonije u Beogradu Marjan Jovanoski.

 

Đore Cenev, fizičar i astronom iz Planetarijuma u Skoplju, koji je izvršio detaljnu arheoastronomsku analizu ovog lokaliteta, 30. jula od 13 časova održaće predavanje o ovoj megalitskoj opservatoriji odakle su se posmatrala nebeska tela (pre svega Sunce i Mesec) i izrađivali sunčani i lunarni kalendari. Tom prilikom biće prikazan i dokumentarni film o ovom fenomenu.

 

Kokino je značajno drevno arheološko nalazište i megalitska opservatorija, koja se nalazi u severoistočnoj Makedoniji, kod grada Kumanova. Otkrio ga je 2001. godine arheolog Jovica Stankovski. Kokino se nalazi na nadmorskoj visini od 1030 metara na vrhu Tatićev Kamen, veoma je čudnog oblika i zauzima površinu prečnika od 100 metara. Nalazište Kokino je staro više od 3800 godina. Najstariji arheološki nalazi potiču iz gvozdenog doba, oko 7. veka pre nove ere. Prema podacima NASA, koja je ranije ove godine objavila listu opservatorija svrstanih po starosti, ona se nalazi na četvrtom mestu, odmah iza opservatorija Abu Simbel u Egiptu, Stonhendž u Britaniji i Angkor Vat u Kambodži.

 

Izložba, koja je deo manifestacije Dani makedonske kulture u Beogradu “Dodir Makedonije“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva za spoljne poslove Makedonije i Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji, i u saradnji sa Makedonskim izdavačkim i informativnim centrom i kompanijama Stobi i Fudeks, i biće otvorena do 05. avgusta.