UDRUŽENJE SLOVENACA „LOGARSKA DOLINA“ OBELEŽILO PREŠERNOV DAN

+100%-

UDRUŽENJE SLOVENACA „LOGARSKA DOLINA“ OBELEŽILO PREŠERNOV DAN

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ nastavilo je sa tradicijom obeležavanja najznačajnijeg slovenačkog kulturnog praznika „Prešernovog dana“. Manifestacija je priređena 8. februara u dvorani „Apolo“, a organizatori su bili pančevačko Udruženje Slovenaca, Dom omladine Pančevo i Društvo Slovenaca „Sava“ iz Beograda.


Program je bio osmišljen i realizovan kao trodnevna revija slovenačkog filma na kojem su bili prikazivani igrani i dokumentarni filmovi slovenačkih autora.


Prve večeri, pre projekcije filma, prisutnima se obratio Ljubomir Radovanović urednik filmskog programa Doma omladine Pančevo koji je izrazio zadovoljlstvo što se u Pančevu ponovo organizuje ovakva revija koja će prethoditi manifestaciji „Dani slovenačkog filma“ zakazanoj za april ove godine. Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ prisutnima je ispričao istorijat ovog praznika, kratku biografiju France Prešerna, kao i njegov nemerljiv značaj koji je imao za očuvanje slovenačkog jezika, tradicije i kulture. Usledilo je i obraćanje našeg poznatog režisera Dragomira Zupanca koji je rekao da ga ovakvi programi veoma raduju i da je već izvršio selekciju savremenih slovenačkih filmova za manifestaciju koja će se u aprilu ove godine organizovati u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu, Vršcu i još nekim gradovima u Srbiji. Pre same projekcije filma prisutnima se obratio i Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji koji je istakao razloge zašto su ovakvi programi značajni za slovenačku populaciju u Srbiji, naročito u  mestima gde žive građani koji imaju slovenačko poreklo. Program je nastavljen prikazivanjem dugometražnog igranog filma „Ne plači Petre“ reditelja Franceta Štiglica.


Drugog dana prikazivani su dokumentarni filmovi „Sitari sa Crvenog krsta“ Dragomira Zupanca i „Tipično slovenački-harmonika“ Urške Žnidaršič.


Poslednjeg dana prikazivani su filmovi „Stric Geza ide u Zaturce“ Jožeta Glažara i „Kratki rezovi“ grupe slovenačkih autora koju čine Urban Zorko, Mitja Mlakar, Urša Menart, Katarina Resek i Jure Dostal.


Treba napomenuti da je interesovanje Pančevaca i članova Udruženja Slovenaca za ovaj program bilo veliko, ali je zbog epidemioloških mera u sali moglo da bude prisutno samo trideset ljudi. Nakon ovoga, u Kovinu, u Gradskoj biblioteci i Kulturnom centru, 19. februara će se takođe organizovati obeležavanje „Prešernovog dana“. Program će kao i dosadašnjih godina izvesti učenici i nastavnici kovinske Osnovne škole „Đura Jakšić“.

 

Izvor: 013info.rs

Foto: cooliranje.com