Uloga Nacionalnih saveta u rešavanju problema manjina u lokalnim samoupravama

+100%-

Uloga Nacionalnih saveta u rešavanju problema manjina u lokalnim samoupravama

 

Na poziv koordinatora za nacionalne manjine iz gradske opštine Vračar Luke Jeremića, organizovan je okrugli sto na temu rešavanje problema manjina u gradskoj opštini Vračar. Predsednik Nacionalnog saveta Roma Mihajović, rekao je da ako želimo da Strategiju sprovodimo na što efikasniji način, lokalne samouprave moraju da izrade Lokalne akcione planove i da taj dokument budu budžetirani.

 

Okruglom stolu u gradskoj opštini Vračar prisustvovali su, zamenik zaštitnika građana Robert Sepi, Željko Kovač predsednik IO Nacionalnog saveta Rusina, Borče Veličkovski predsednik Nacionalnog sveta Makedonaca, Aleksandar Gaon predstavnik saveza jevrejskih opština, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, Bojana Vještić iz Helšinskog odbora za ljudska prava i Dragan Stanković predsednik udruženja „Rom“.

 

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović istakao je da je u ovom trenutku najvažnije da se za Lokalne akcione planove za Rome izdvoje sredstva iz budžeta lokalnih samouprava. Pored toga, Romi su diskriminisani na svim poljima, a najviše u oblasti zapošljavanja i zdravstva. Ako zaista želimo da pomognemo ovoj najvećoj nacionalnoj manjini u našoj zemlji, moramo da se sa svim njihovim problemima bavimo sistemski, a ne projektno. Da u svim lokalnim samoupravama u kojima Romi žive, a u Srbiji ima više od 90 takvih opština i gradova, oformimo mobilne timove, da se Romi uposle u lokalnim i državnim institucijama i da pokušamo da zajedničkim snagama rešavamo probleme sa kojima se Romi svakodnevno susreću. Nacionalni savet romske nacionalne manjine svim lokalnim samoupravama stoji na raspolaganju i želimo da zajednički delujemo – zaključio je on.

 

Izvor: Romski nacionalni savet