Upoznavanje sa jezikom, tradicijom i kulturnim nasleđem Slovenije

+100%-

Upoznavanje sa jezikom, tradicijom i kulturnim nasleđem Slovenije

 

Najmlađi članovi Udruženja Slovenaca „Logarska Dolina“ iz Pančeva zajedno sa mališanima Društva Slovenaca „Kredarica“ iz Zrenjanina boravili su od 25. do 29. marta na ekskurziji u Postojni u Sloveniji.

 

Prema rečima profesorke dr Milene Spremo koja vodi kurs slovenačkog jezika za članove pančevačkog iz zrenjaninskog udruženja Slovenaca ovo je bila ekskurzija koja je mališanima na pravi način prikazala sve ono što krasi Sloveniju, njene prirodne lepote, znamenitosti, kulturu i tradiciju. To je bila i prilika da se svi učesnici ekskurzije upoznaju sa sistemom školovanja u Sloveniji i da ujedno razmene iskustva. Mališani su tokom boravka bili smešteni u Omladinskom domu „Proteus“ u Postojni, a za njih je bila organizovana i poseta Osnovnoj školi, gde su prisustvovali redovnoj nastavi.

 

Prema programu oni su posetili i nekoliko značajnih turističkih mesta kao što su Postojnska jama, Predjamski grad, Škocijanske jame, Ergelu Lipica, gradove Ajdovščinu i Štanjel. Poslednji dan je bio predviđen za boravak u Ljubljani, gde su polaznici dečjeg kursa slovenačkog jezika zajedno sa svojim vršnjacima iz Slovenije učestvovali na Dečijem pozorišnom festivalu. Glavni organizator ekskurzije profesor Vera Popović iz zrenjaninskog Društva Slovenaca „Kredarica“ priredila je za tu priliku i pozorišnu predstavu čija je izvedba pobrala veliki aplauz i ovacije.

 

Ova ekskurzija predstavlja samo deo programa koji je planiran za ovu godinu, a najmlađe i najuspešnije članove Udruženja Slovenaca iz Pančeva i Zrenjanina tokom leta očekuje manifestacija „Dobrodošli kući“ i letnja škola koja će biti organizovana po raznim mestima Slovenije.

 

Organizaciju ekskurzije pomogli su Ministarstvo obrazovanja Republike Slovenije, Zavod za školstvo Republike Slovenije, Kancelarija za slovenačku dijasporu i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

 

Izvor: Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine

 

Oznake: Slovenija