Upoznavanje u kvizu na više jezika

+100%-

U okviru projekta Pokrajinske vlade „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini“, Kanjiža je 22.5. bila domaćin prvog od tri regionalna kviz takmičenja srednjoškolaca pod nazivom „Koliko se poznajemo?“ iz 12. ciklusa.

 

Organizator i nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, a suorganizatori su bili lokalna samouprava opštine Kanjiža i ovdašnja Obrazovno kulturna ustanova „Knesa“.

 

Na takmičenju u Kanjiži u znanju su se takmičili srednjoškolci iz devet škola iz Sente, Bačke Topole, Kanjiže, Kikinde, Srpske Crnje i Bečeja. Samostalni savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine Bojan Gregurić naglašava da je pored višejezičnosti, jer kviz srednjoškolaca održava na srpskom, mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku, specifičnost ovogodišnjeg takmičenja i u tome  što se ekipe uoči nastupa formiraju od učenika različitih škola, čime se direktno utiče na povezivanje i bolje upoznavanje mladih ljudi.

 

Naredna regionalna kviz takmičenja „Koliko se  poznajemo?” održaće se u Kovačici i Somboru

 

Regionalni kviz u Kanjiži je održan na srpskom i mađarskom jeziku, uz obezbeđen prevod, a psiholog u kanjiškom Poljoprivrendo tehničkom srednjoškolskom centru „Jožef Besedeš“ Zoltan Sepeš kaže da su učenici sa velikim nestrpljenjem iščekivali takmičenje, posebno su se spremali na zadatu temu iz prošlosti Vojvodine, jer se iz ponuđenog materijala za učesnike može više naučiti od onog što je zastupljeno u školskim udžbenicima.

 

U kanjiškoj školi nastava za srednjoškolce je samo na mađarskom, ali prema rečima Sepeša, mladi su otvoreni da nauče o istoriji Vojvodine i drugih nacionalnih zajednica, odnosno da se upoznaju i sprijatelje sa vršnjacima iz durgih škola, bez obzira da li govore srpski ili jezik neke druge nacionalne zajendice.

 

Mešovitost nacionalnog sastava je glavna odlika ekipa koje se ove sezone takmiče u kvizu. Praktično sve ekipe su sačinjene od učenika iz tri različite škole i kao takve predstavljaju svoju školu i svoju sredinu, a učesnici se uz takmičenje u znanju upoznaju i druže. Naredno regionalno takmičenje se održava danas u Kovačici, a potom 28. maja u Somboru, sa kojih se po tri najbolje ekipe plasiraju na polufinalna takmičenja i finale, koje će se održati u studiju RTV u Novom Sadu.

 

Izvor: Dnevnik

 

Kategorije: Izdvajamo