URUČIVANJE NAGRADA UČENICIMA ZA NAJBOLJE RADOVE NA TEMU „MOJ BOSANSKI, MOJE BOGATSTVO“

+100%-

URUČIVANJE NAGRADA UČENICIMA ZA NAJBOLJE RADOVE NA TEMU „MOJ BOSANSKI, MOJE BOGATSTVO“

Bošnjačko nacionalno vijeće je 26. februara 2022. godine organizovalo  uručivanje nagrada učenicima sedmog i osmog razreda osnovnih i učenicima prve i druge godine srednjih škola za najbolje radove na temu „Moj bosanski, moje bogatstvo“. Vijeće je u okviru obilježavanja Dana školstva na maternjem jeziku, raspisalo literarni konkurs na temu „Moj bosanski, moje bogatstvo“ koji je trajao od 27. januara do 15. februara 2022. godine. Pristigle radove, ukupno 94, ocjenjivala je komisija u sastavu: prof. dr. Nadija Rebronja, predsjednica komisije i članovi, Elvira Đekić i Samir Hanuša. Oni su jednoglasno odlučili da je:


Treće mjesto osvojila Selma Jašarević iz Osnovne škole Avdo Međedović iz Novog Pazara, dok treće mjesto u kategoriji za srednjoškolce dijele dvije učenice, Sara Dolovac iz Medicinske škole „Dva heroja“ iz Novog Pazara i Atifa Jusufović iz Gimnazije iz Tutina. Diplomu i nagrade učenicima je uručio Samir Hanuša, član komisije.


Drugo mjesto za kategoriju osnovaca osvojila je Hana Bojadžić iz Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Pazara, drugo mjesto za kategoriju srednjoškolaca osvojila je Ajša Mušić iz Novopazarske Gimnazije. Diplomu i nagradu učenicama je uručio prof. dr. Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća.


Prvo mjesto u kategoriji za osnovce, osvojila je učenica osnovne škole Bratstvo – jedinstvo iz Duge poljane, Belma Gudžević, a prvo mjesto u kategoriji srednjoškolaca, osvojila je učenica iz Tehničko poljoprivredne škole iz Sjenice, Amina Kalender. Diplomu i nagradu učenicama je uručila predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić.


Dobitnicima su ove godine uručene diplome uz nagradne vaučere u iznosu od 10. 000 dinara, 20. 000 dinara i 30. 000 dinara. Također, nastavnicama Samri Bešić i Elzani Baždar čije su učenice osvojile prva mjesta bit će dodijeljena nagrada u iznosu od 10 000 dinara.


Također, komisija je izdvojila i jedanaest učenika čiji su radovi posebno pohvaljeni, a učenici su dobili Pohvalnicu uz knjige „Krtake crtice iz prošlosti Bošnjaka“ i „Interpretacije iz bošnjačke književnosti“ koje im je uručila Indira Hadžibulić, članica Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku.


Na početku programa prisutnima se obratila predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić, koja je pozdravila sve prisutne, a posebno učiteljice, učitelje, nastavnike i nastavnice koji su motivisali svoje učenike da pišu tekstove na svom maternjem, bosanskom jeziku.


Nakon predsjednicinog obraćanja, prisutni su imali priliku da vide kratak video snimak koji su pripremili učenici od prvog do osmog razreda iz škole „Halifa bin Zajid al Nahjan“ pod mentorstvom nastavnice Maide Demirović.


Nastavnici Maidi Demirović uručena je posebna Zahvalnica za uspješno animiranje učenika, a koju je uručio Elvir Eminbegović, potpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća.

Za ovaj dan progam su pripremili i najmlađi iz predškolske ustanove „Nahla“ koji su izveli recitacije iz udžbenika za pripremni predškolski program koje je ove školske godine doniralo Bošnjačko nacionalno vijeće. Posebna Zahvlanica dodijeljena je i predškolskoj ustanovi „Nahla“.


Ovaj događaj bio je ujedno i posljednji u nizi događaja koje je Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo u okviru obilježavanja Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Podsjećamo da pored Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se obilježava 21. februara, Bošnjačko nacionalno vijeće je ustanovilo da se istog dana obilježava i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, jer se upravo 21. februara, 2013. godine, održao prvi čas bosanskog jezika u Sandžaku.

 

 

Izvor: BNV

Foto: BNV