Valeri Simeonov i Rasim Ljajić održali sastanak u Dimitrovgradu

+100%-

Valeri Simeonov i Rasim Ljajić održali sastanak u Dimitrovgradu

 

Dimitrovgrad je 21. septembra bio mesto susreta visokih zvaničnika dveju susednih država – Valerija Simeonova, vicepremijera za ekonomsku i demografsku politiku Republike Bugarske i Rasima Ljajića, ministra spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva i potpredsednika Vlade Republike Srbije.

 

U izjavi za medije nakon održanog sastanka, na kome je bilo reči o ekonomskim pitanjima koja se tiču Zapadnih pokrajina, Simeonov je izjavio da je reč o nezaobilaznim pitanjima, s obzirom na to da je ekonomija u osnovi državnog položaja.

 

„Obe Vlade su se složile da situacija u kojoj dolazi do odliva stanovništva iz Zapadnih pokrajina na prvom mestu nastaje iz ekonomskih razloga“, rekao je vicepremijer R. Bugarske.

 

Problem iseljavanja nije imanentan bugarskoj nacionalnoj manjini – to je problem koji važi za celu zemlju, jer se iseljavaju i Srbi i pripadnici drugih manjina, isključivo iz ekonomskih razloga. Nema iseljavanja iz političkih i bezbedonosnih razloga, kakva smo imali prilike da vidimo devedesetih godina. Taj problem je aktuelan i u Bugarskoj i u Rumuniji, zemljama koje su članice EU“, naglasio je Ljajić.

 

U obraćanju medijima Ljajić je takođe pozvao bugarske investitore da ulažu u ovaj kraj, te najavio da će država dati značajne subvencije i poreske olakšice za svakog investitora ne samo ovde, već u svakoj opštini u Srbiji. Takođe, izrazio je uverenje da je najefikasniji lek za problem migracija ekonomija i podizanje životnog standarda, kao i da će se kroz partnerski odnos između Vlada Srbije i Bugarske uspešno raditi na rešavanju datih pitanja.

 

U okviru današnjeg susreta doneta je odluka o sprovođenju sastanka predstavnika obe države i formiranju zajedničke grupe, koja će raditi na rešavanju infrastrukturnih problema, poboljšanju kvaliteta života i ekonomskom razvoju ovog kraja.

 

Prilikom posete Dimitrovgradu Simeonov i Ljajić položili su vence na spomenik Vasila Levskog u centru grada, a nakon održanog sastanka obišli i spomenik poginulim vojnicima za vreme srpsko-bugarskog rata na Neškovom brdu, gde su takođe položili vence.

 

Izvor: www.far.rs