VASILICA SE ORI KAČAREVOM

+100%-

VASILICA SE ORI KAČAREVOM

Pred Novu godinu po julijanskom kalendaru, 13. januara 2022. godine, u Kačarevu, južnobanatskim selu oživljava drevni običaj teranja zlih sila, koji su kao deo svoje tradicije doneli doseljenici iz Makedonije.

 

Uoči 14. januara 2022. godine, Kačarevom hode muškaraci u gunjevima, pod maskama vučjeg lika i s ovnujskim rogovima. Naoružani su drvenim mačevima, spremni da godinu staru „proteraju”. Meštani donose drva u centar sela, upali se velika vatra, igra se oko nje, ispija rakija, zbijaju šale. Mladu nevestu čuvaju od zlih sila čitavu noć… A kada se razdani, povorka kreće po selu, od kuće do kuće. Gosti domaćina pozdravljaju  ritualnim skokovima, žele mu berićet, sreću, zdravlje, da mu čeljad, kuća i stoka napreduju. Sve se ori od klepeta zvona, pesme, lupnjave štapovima. Iznosi se prazna banica i pita sa zeljem. Međ korama je parica, a u čašicama rakija…


Tako je nekada dočekivana Nova godina po julijanskom kalendaru. A na tragu tih davnih običaja, danas Kačarevom „haraju” Vasiličari, Babari, Baburci…


Dani od rođenja Isusa Hrista pa do njegovog krštenja nazivaju nekršteni.


Paganski običaj teranja zlih sila koje bi tada da zavladaju, u ove krajeve doneli su doseljenici Makedonci, početkom sedamdesetih prošlog veka, o čemu mi je pričao moj deda Vasil.  Nešto od tih običaja teranja stare i prizivanja bolje nove godine se izgubilo, nešto je dodato, a ja sam poželeo da deo te tradicije zaživi ovde u Banatu –kaže za „Politiku” Simo Najdovski, predsednik Udruženja „Vardar”, čuvara baštine Makedonaca, čiji je deo i Vasilica, na početku julijanske Nove godine.


Praznik pada sedam dana posle Božića, 1. januara po Starom ili 14. po Novom kalendaru. Ponegde je to Vasiljevdan, jer je u isti dan sa Svetim Vasilijem, a zovu ga i Vasuljica, Kriva Vasilica, pa i romska nova godina, jer ga ovaj narod svečano proslavlja odavnina, skoro kao Đurđevdan. U našim krajevima Vasilijev dan znan je i kao Mali Božić.


Prema narodnim verovanjima, do Bogojavljenja, noću iz kuće ne treba izlaziti, jer od sumraka do prvih petlova, zemljom vladaju duhovi. Zato su tu Vasiličari, koji svojim „strašnim” likom i pojavom teraju sve loše i nečiste sile. U ritualu učestvuju samo muškarci, ponekad su neki od njih prerušeni u žene.

 

– Običaj smo utoliko promenili što kod nas sve počinje pre podne uz toplu kapljicu i dobar zalogaj. Iskupi se dosta sveta, bude i velikog maskenbala, nagrada za najuspelije maske, a tu su i naši Vasiličari, ili kako ih u starom kraju još zovu Sirovari. Idu oni i u druga sela, povezana rodbinski i običajima, a čestitaju i svima koji navrate u udruženje „Vardar”. Naša vrata su otvorena za sve”, kaže Najdovski.

Ritual na trpezi


Na Vasilicu se spremaju peciva istog imena, clana i slatka, koja se jedu jedu topla na Mali Božić. Na trpezi je i proja Vasilica, ukrašena na poseban način. Slike se šaraju strukovima slame obmotane crvenim končićem i izbockanim oblikom krsta, dok se grančicama zove vade komadići testa i daju stoci da bude napredna i zdrava čitave godine. Svečarski ukrašena proja se nosi prvim komšijama da bi godina prošla u harmoniji i prijateljstvu.

 

 

Izvor: politika.rs

Foto: Vardar, Kačarevo