„Važna uloga nezavisnih institucija u unapređenju kvaliteta života svih građana“

+100%-

„Važna uloga nezavisnih institucija u unapređenju kvaliteta života svih građana“

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da uvek ima mesta za unapređenje saradnje sa svim organizacijama koje se bave unapređenjem položaja nacionalnih manjina.

 

Poverenica je učestvujući u radu okruglog stola povodom objavljivanja publikacije „Manjinska politika – Podsticanje integracije u Srbiji“ održanog 25. jula, naglasila važnu ulogu nezavisnih institucija u unapređenju kvaliteta života svih građana i građanki i istakla dobru saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i drugim akterima u našem društvu koje se bave poštovanjem ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

 

Ona je u ime institucije Poverenika zahvalila zamenici premijera i ministarki spoljnih poslova Bugarske Ekatarini Zaharijevoj na podršci koju pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

 

Poverenica je naglasila i da, kada je u pitanju bugarska nacionalna manjina, instituciji Poverenika je do sada stizao najmanji broj pritužbi zbog diskriminacije.

 

Zaharijeva je rekla da će ova susedna zemlja, kao snažna pristalica proširenja, i ubuduće pružati podršku Srbiji u procesu evrointegracije, posebno u oblasti poštovanja ljudskih prava.

 

Cilj Foruma za etničke odnose je da doprinese što kvalitetnijem i efikasnijem ostvarivanju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i da osnaži proces pristupanja Srbije EU. Takođe, cilj je i jačanje saradnje naše zemlje i susednih država članica EU.

 

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici nezavisnih institucija, predstavnici Narodne skupštine, Vlade, državnih i pravosudnih organa, predstavnici civilnog društva, stručnjaci i predstavnici ambasada zemalja EU u okruženju.

 

Izvor: RTS

 

 

Kategorije: Sedam dana