VELIKI BROJ ROMSKE DECE NE ZNA SVOJ MATERNJI JEZIK

+100%-

VELIKI BROJ ROMSKE DECE NE ZNA SVOJ MATERNJI JEZIK

Povodom završetka projekta „Me sem Rom – program afirmacije i popularizacije romskog jezika i izučavanja kulturnog identiteta Roma“ koji je grad Kragujevac realizovao u partnerstvu sa Obrazovno-kulturnom zajednicom Roma “Romanipen“, održana je završna konferencija u zgradi Grada kojoj je prisustvovala Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.


Projekat je finansiran iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za 2021. godinu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije. U okviru projekat je realizovano niz aktivnosti u cilju afirmacije i popularizacije romskog jezika i izučavanja kulturnog identiteta Roma, kao i edukativne aktivnosti usmerene prema romskoj zajednici u gradu Kragujevcu.


Fokus aktivnosti bio je usmeren na april i maj mesec i obeležavanje Svetskog dana Roma. Imali smo Nedelju romske kulture u okviru koje smo realizovali niz aktivnosti (književno veče, izložbu slika, projekcija filma i seminar o kulturnom identitetu Roma). Fokus nam je bio na tome da široj javnosti i većinskoj populaciji predstavimo kulturu i stvaralaštvo Roma. Prepoznat je problem da se gubi veza sa značajnim elementom našeg kulturnog identiteta kao što je romski jezik. Veliki broj romske dece, nažalost, ne zna svoj maternji jezik – kazao je Božidar Nikolić, predsednik Obrazovno-kulturne zajednice Roma “Romnipen“.


Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu istakla je da se grad Kragujevac trenutno nalazi u procesu izrade Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, u čemu ima podršku GIZ-a. Potpisan je sporazum o saradnji na drugoj fazi projekta „Romakted“.


Veoma smo aktivni kada je reč o svim oblastima iz nacionalnog strateškog dokumenta – obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, kultura itd. Ali, bez obzira na dekadu Roma, još uvek je potrebno dodatno podsticati oblast stanovanja i zapošljavanja – kazala je Damnjanović.

 

 

Izvor: velikipark.com

Foto: velikipark.com