VERNICI ISLAMSKE VEROISPOVESTI SLAVE KURBAN-BAJRAM

+100%-

VERNICI ISLAMSKE VEROISPOVESTI SLAVE KURBAN-BAJRAM

Vernici islamske veroispovesti slave 9.jula 2022. godine Kurban-bajram ili Hadži-bajram, islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

 

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umešao u posljednjem trenutku i umesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i deljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima i komšijama.

 

Muslimani Kurban bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Sledi čestitanje. Zatim se posjećuju mezarluci odnosno groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

 

Bajram je porodični praznik u kome najviše uživaju deca koja dobojaju poklone kako od roditelja tako i od rodbine, Porodica se okuplja oko svečane i bogate trpeze.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban-bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije gospodinu Seadu Nasufoviću. Vučić je Kurban-bajram čestitao i predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji gospodinu Mevludu Dudiću, kao i svim vernicima islamske veroispovesti. Uz najiskrenije želje da praznik provedu u svakom blagostanju, sreći i radosti,  predsednik Vučić je poručio:

 

„Želim da i ovaj veliki praznik bude istinski podsticaj da, jačajući najviše vrednosti mira, sloge i razumevanja, doprinesemo zajedničkim nastojanjima svih građana Republike Srbije da naša zemlja bude još razvijenija u svim oblastima. U svim našim državnim organima imaćete, baš kao i do sada, iskrenog, snažnog i pouzdanog partnera u procesima unapređenja naših prijateljskih odnosa“.

 

I poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije čestitao je  praznik Kurban bajram islamskim vernicima. Patrijarh Porfirije je na svom Instagram profilu naveo da „braći muslimanima“ čestita taj veliki islamski praznik, „kojim proslavljaju žrtvu praoca Avraama (Ibrahima) koji je zarad ljubavi i odanosti Bogu bio spreman i na najveću i najtežu žrtvu“.

 

 

„I hrišćani i muslimani, kao Avraamovi naslednici, pozvani su da čine Avraamova dela, odnosno da kroz ličnu žrtvu svoju ljubav učine delatnom, a da u tom duhu današnji veliki praznik bude podsticaj da se naši bratski odnosi ukrepe delima ljubavi, životom u slozi i saradnji, radi zajedničke radosti svih ljudi dobre volje“, napisao je patrijarh.

 

 

Izvor: danas.rs/beta.rs

Foto: osijeknews.hr