VERNICI ISLAMSKE VEROISPOVESTI U SRBIJI PROSLAVLJAJU KURBAN BAJRAM

+100%-

VERNICI ISLAMSKE VEROISPOVESTI U SRBIJI PROSLAVLJAJU KURBAN BAJRAM

Vernici islamske veroispovesti večeras počinju obeležavanje Kurban bajrama, jednog od dva najznačajnija islamska praznika. Ovaj praznik se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijskim, jer se njim u Meki završava glavno godišnje hodočašće. 

 

Kurban bajram ili, kako se još naziva, praznik žrtve, obeležava se svake godine različitog datuma, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od gregorijanske kalendarske godine. Proslava praznika počinje dva meseca i deset dana nakon Ramazana.

 

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva, jagnje ili ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela – jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere. 

 

S obzirom da se Kurban bajram obeležava u uslovima pooštrenih mera za sprečavanje širenja pandemije kovidom19, poglavari islamskih zajednica u regionu izdali su posebna uputstva za proslavu ovog praznika. Iz Rijaseta Islamske zajednice Srbije apelovali su na vernike da bajramske posete ograniče na najužu rodbinu, da drže distancu i izbegavaju rukovanje tokom čestitanja. Rijaset ove godine neće organizovati nikakvu svečanost niti  okupljanje kojima se tradicionalno obeležava Kurban bajram.

 

Povodom praznika, čestitke gradjanima islamske veroispevsti uputili su  mnogobrojni državni i pokrajinski zvaničnici, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i bošnjačkih političkih stranaka, u kojima su glavne poruke mira, medjusobnog poštovanja i solidarnosti i dobrog zdravlja.

Kategorije: Uncategorized