Vikend u znaku kulturnih dešavanja

+100%-

Vikend u znaku kulturnih dešavanja

Vikend za nama je bez sumnje obilovao raznim kulturnim dešavanjima, od kojih su neka imala i svoja jubilarna izdanja.

zlata-branaU Kisaču se od 16. – 19. juna održavao festival dečjeg folklora „Zlatna kapija“ (slov. Zlatá brána). Festival se održava već 23 godine a svake godine okupi preko 1.000 dece iz slovačkih vojđanskih sela, gostujućih sela iz okoline Kisača, kao i Slovačke republike.

Glavna svečanost je uvek rezervisana za nedelju a u toku prethodnih dana posetioci mogu prisustvovati brojnim izložbama, dečjim predstavama i radionicama. Festival ima takmičarski karakter i ove godine je za najbolji dečji ansambl proglašen Dečja folklorna grupa KUD „Petrovska družina“.

 

U subotu 18. juna u Bačkom Petrovcu u svečanoj Sali Gimnazije „Jan Kollar“ održane su 20. Prolećne note – festival ozbiljne muzike, koji je ove godine okupio 12 mladih talentovanih muzičara iz B. Petrovca, Kulpina, Stare Pazove, Vojlovice i Novog Sada. Organizator ove manifestacije je Mesni odbor Matice slovačke u Bačkom Petrovcu.

 

Istog dana svoj jubilej je proslavilai tradicionalna manifestacija omladinskog časopisa „Polet“ (slov. Vzlet) „Susret ispod lipa“. Ovogodišnji, po redu 45. susret, se održao o Boljevcima.

Manifestacija ima za cilj okupljanje mladih pisaca i slikara koji svoje radove objavljuju u časopisu „Polet“ a svake godine se dodeljuju i nagrade za najbolju poeziju i likovne radove. Ovog puta je žiri nagradio Jana  Vlčeka iz Padine (likovni radovi) i Janu Domonji iz Kisača (poezija).

IZVOR: Hlas ljudu