Vlada čini značajne korake u rešavanju problema Roma

+100%-

Vlada čini značajne korake u rešavanju problema Roma

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorili su sinoć u Starom dvoru Regionalnu konferenciju „Dekada inkluzije Roma: Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?”.

 

Konferencija se održava 20. i 21. juna u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ambasade Slovačke Republike u Beogradu – tokom mandata predsedavanja OEBS-u.

 

Radojičić je istakao da Grad Beograd aktivno radi na rešavanju problema neformalnih naselja, kao i na uključivanju pripadnika romske nacionalne manjine u zajednicu.

 

– Nastojimo da poboljšamo njihove uslove za život i da ojačamo romske porodice u oblastima stanovanja, obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i socijalne zaštite. Grad Beograd je od 2014. godine do sada pomogao u rešavanju stambenog pitanja za 266 romskih porodica. Mi ćemo i u narednom periodu raditi na tome, ali ćemo se i dalje truditi da popravimo položaj i da rešimo probleme koje oni imaju. Prethodnih godina, zajedno sa GIZ-om smo u dva neformalna naselja pomogli romskom stanovništvu da dobiju bolje higijenske uslove i pijaću vodu – naglasio je gradonačelnik.

 

On je izrazio uverenje da će konferencija, uz razmenu iskustava i primere dobre prakse, pomoći svima koji se bave ovim problemom da ga na bolji način rešavaju u narednom periodu.

 

Ministar Đorđević je naveo da je na inicijativu Ambasade Slovačke organizovan ovaj događaj, te da će konferencija, uz razmenu iskustava i razgovor, doprineti pronalaženju načina za unapređenje položaja Roma.

 

– Ponosni smo na činjenicu da smo društvo koje ima mnogo nacionalnih manjina i u kojem oni imaju sva prava koja pružaju naša država i Ustav. Sada smo Rome uključili u taj proces jer želimo da zajedno sa njima dođemo do potpune inkluzije u naše društvo – kazao je Đorđević.

 

On je zahvalio gradonačelniku Beograda što je prihvatio inicijativu i prepoznao značaj ulaganja u školu „Vlada Obradović Kameni” na Ledinama, koju pohađa najveći broj romske dece, a koja je bila u lošem stanju. Istakao je da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete i Grad Beograd raditi na unapređenju uslova za đake u ovoj školi.

 

Događaju u Starom dvoru prisustvovala je ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova, a na početku manifestacije organizovan je multimedijalni program „Ederlezi kultura”.

 

Izvor: Grad Beograd