Vlada da pojača reformske napore, EU da održi dinamiku pregovora

+100%-

 

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ne donosi mnogo novina – napredak nije zabeležen u istom oblastima kao i prethodne godine, a gde ga ima, ograničen je potrebnom primenom donetih zakonskih rešenja i strategija.

 

Evropska komisija je istakla napredak Srbije u oblastima ekonomskih kriterijuma, regionalne saradnje, posebno u odnosu na migrantsku krizu, i pohvalila konstruktivan pristup pregovorima Beograda i Prištine, iako je konstatovano da je sam napredak u pregovorima ograničen. Ponavljaju se preporuke poput smanjenja političkog uticaja na pravosuđe, depolitizacije i profesionalizacije javne uprave, unapređenja saradnje Vlade sa nezavisnim telima, većeg uključivanja civilnog društva i unapređenja zakonodavnog procesa i usvajanja neophodnih promena Ustava.

 

U Izveštaju je naglašena potreba za usklađivanjem sa obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pоsеbnо u oblastima trgovine poljoprivrednim proizvodima i kоntrоle držаvnе pоmоći.

 

Rezultati ekonomskih reformi su naročito okarakterisani kao dobri u oblasti smanjenja budžetskog deficita i restrukturiranja javnih preduzeća. Ipak, obim nezaposlenosti, posebno među mladima, i dalje zabrinjava, kao i potrebne reforme obrazovnog sistema i rastući nivo kredita koji ne mogu biti servisirani, što Komisija takođe podvlači.

 

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Evropski pokret Srbija.

 

Kategorije: Kratke Vesti