VLADA REPUBLIKE SRBIJE USVOJILA STRATEGIJU ZA STVARANJE PODSTICAJNOG OKRUŽENJA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA I STRATEGIJU ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

+100%-

VLADA REPUBLIKE SRBIJE USVOJILA STRATEGIJU ZA STVARANJE PODSTICAJNOG OKRUŽENJA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA I STRATEGIJU ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

Vlada Republike Srbije je 3. februara 2022. godine,  usvojila na  sednici Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2022–2030. godine, kojom se obezbeđuje pravni i insitucionalni okvir neophodan organizacijama civilnog društva, kako bi delovale nezavisno i nesmetano i bile podstaknute za veće učešće u reformskim procesima.


Cilj Strategije je da se obezbedi veće uključivanje civilnog sektora u proces donošenja odluka na svim nivoima, unapredi transparentno finansiranje i održivost civilnog sektora, poveća učešće organizacija civilnog društva u socio-ekonomskom razvoju i delovanje u skladu sa načelima održivog razvoja, kao i da obezbedi veće učešća tih organizacija u procesu evropskih integracija.


Vlada Srbije prepoznala je važnost usvajanja Strategije s obzirom na to da je razvoj civilnog društva neophodan za političku stabilnost i ekonomsku i socijalnu koheziju u svim modernim demokratskim društvima.


Predviđeno je obrazovanje saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, koji će biti zadužen za praćenje sprovođenja Strategije i načina izveštavanja o postignutim rezultatima.


Savet će činiti jednak broj predstavnika državnog i civilnog sektora, a o rezultatima sprovođenja obaveštavaće Vladu.


Vlada Srbije usvojila je i Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2022 – 2030. godine.


Strategija se zasniva na međunarodnim aktima i nacionalnim propisima koji se odnose na oblasti obuhvaćene ovim dokumentom kao što su: pravda i zaštita ljudskih i manjinskih prava, uključivanje i jednakost Roma i Romkinja u društvo, jednakost i nediskriminacija, obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravlje, socijalna zaštita i građanski status.


Opšti cilj Strategije je unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja u Republici Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma, i postizanje veće socijalne uključenosti u svim segmentima društva.


Strategija obuhvata ciljeve koji se odnose na unapređenje participacije Roma i Romkinja u svim društvenim procesima, obezbeđivanjem pune uključenosti u predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, povećan pristup kvalitetnom i održivom zapošljavanju, kao i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, poboljšanje uslova stanovanja i jednak pristup Roma i Romkinja pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti.Domu kulture u Selenči 25. i 27. februara održana su dva koncerta Slavuja iz Selenče u organizaciji OŠ Jan Kolar i Komornog hora Zvoni iz Selenče. Šesdeset učesnika koncerta obučenih u bogatu nošnju pratio je dečji Orkestar iz Selenče pod upravom dr. Juraja Sućija st. Ovaj dogaćaj je podržao i Odbor za obrazovanje NSSNM a učesnike koncerta u nedelju 27. februara je pozdravila i predsednica NSSNM Ljibuška Lakatoš.

 

 

Izvor: MINLJMPDD

Foto: novosti.rs