Vlajkov: Ubedili smo Uniju da je proširenje neophodno

+100%-

Veoma smo zadovoljni što smo za vreme našeg predsedavanja Savetu EU uspeli da ubedimo naše partnere u evropskim institucijama u neophodnost proširenja na Zapadni Balkan a predstojeći Samit je šansa za donošenje zajedničke strategije za integrisanje regiona u EU – poručio je ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov na jučerašnjoj diskusiji na kojoj se govorilo u predstojećem Samitu EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja u Sofiji.

 

On je istakao da ga naročito raduje činjenica što je prema poslednjim istraživanjima podrška građana Srbije za članstvo u EU za samo šest meseci porasla za četiri procenta, što je, prema njegovom viđenju, rezultat napora Bugarske kao predsedavajuće Saveta EU da se tema učlanjenja naše zemlje vrati na dnevni red u Briselu.

 

Novinarka Danasa Marija Stojanović ocenila je da je dobro što će lideri zemalja Zapadnog Balkana, koje imaju dugu istoriju konflikata, u Sofiji sesti za okrugli sto, ali da ne očekuje da će predstojeći Samit doneti neke konkretne rezultate. Prema njenom mišljenju, za to ipak treba sačekati neka bolja vremena.

 

– Međutim, Balkan je predugo u čekaonici za EU. Naš region nije odlikaš i nije neko ko agilno ispunjava obaveze, ali isto tako ni Unija u prethodnom periodu nije dala velika ohrabrenja regionu u smislu pridruživanja – navela je Stojanović i upozorila da će, ukoliko se takav odnos nastavi, posledica biti rast evroskepticizma, jer javnost ima utisak da „čeka Godoa“.

 

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak naglasio je da je činjenica da se nakon petnaest godina održava samit Zapadnog Balkana i EU sama po sebi pozitivna. On je pozdravio napore Bugarske, koja se i pored svih protivljenja zalagala da proširenje ostane u EU agendi, rekavši da je to primer koliko je dragocen sused koji želi da pomogne.

 

 

Vladimir M. Pavlović, koordinator za praktične politike Beogradske otvorene škole, ukazao je da je priča o daljim integracijama u EU od prošle godina dobila posebnu dinamiku. Naime, on je objasnio da nju oslikava s jedne strane, proaktivna uloga Evropske komisije, koja politiku proširenja ističe u prvi plan, dok su s druge strane vodeći evropski političari, koji su veoma oprezni po tom pitanju.

 

Programski menadžer Evropskog fonda za Balkan Igor Bandović poručio je pak da je pogrešno razmišljanje zemalja Zapadnog Balkana „šta Evropa može da uradi za nas“, uz očekivanje da će se u međuvremenu nešto magično dogoditi. On je ukazao da odnosi između zemalja regiona pred Samit u Sofiji nisu nešto čime bi mogle da se pohvale, te da je neophodno da se nešto promeni po tom pitanju.

 

Izvor: Danas

Foto: Medija centar

 

Kategorije: Izdvajamo