Vreme je da se povrati poverenje

+100%-

Vreme je da se povrati poverenje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je vreme da se priznaju greške iz prošlosti i da se, u interesu budućnosti, vrati poverenje među narodima Srbije i BiH.

white

vucic01

Došlo je dobro vreme za sve nas koji smo grešili u prošlosti, ne stidimo se da priznamo svoje političke greške, nemam nikakav problem s tim, i da me ne pitate ja želim o tome da govorim, da stvari postavimo bez preterane ljubavi na jedan racionalan nivo i racionalan kolosek. Ja mislim da u Srbiji danas, i to vam otvoreno kažem, ne postoji nikakva, ni najmanja mržnja prema Bošnjacima. Nikakva!„, rekao je vicepremijer, rođeni Beograđanin.

white

Vučić je istakao da to govori kao neko „ko dobro zna obe strane Srbije, i onu nacionalnu ili nacionalističku, kako god hoćete, i onu građansku Srbiju„.

white

On je dodao da bi voleo da je tako i da nema mržnje u BiH, ali nije siguran, i da bi voleo da je isto tako i u Republici Srpskoj.

white

Postavljanje stvari u racionalnu ravan, razmišljanje o ekonomiji, o budućnosti, razmišljanje o tome šta je to što možemo da uradimo zajednički, koji su to međunarodni tenderi na kojima možemo zajedno da učestvujemo, koji su zajednički projekti, koje možemo da uradimo, jer mislim da možemo, to je put kojim treba da idemo„, poručio je Vučić i dodao da je uveren da će među ljudima na ovim našim prostorima rasti međusobno poverenje.

white

Vi mene pitajte da li pravim razliku između Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina, koji su ministri u Vladi Srbije, ili Muamera Redžovića iz Novog Pazara, u odnosu na neke Srbe.Naravno da ne pravim nikakvu razliku. Oni to mogu da potvrde”, rekao je Vučić.

white

Upitan da li namerava da ode u Srebrenicu, Vučić kaže da to nije problem, ali da pre toga želi da razgovara sa ljudima. Ne želi, kaže, da se njegov odlazak tamo shvati kao provokacija s bilo čije strane.

white

On, međuitm, misli da je ključna stvar za sve nas da pre svega razmišljamo o budućnosti:

white

Jer, dokle god mi budemo pričali o prošlosti, mi o budućnosti nećemo razmišljati. Da ne bude zabune, ne želim da se skrivam iza bilo koga ko je lažno u ime naroda kojem pripadam počinio taj stravični zločin. Stravični, jezivi zločin, toliko strašan da vas je sramota što neko ko je u tome učestvovao pripada vašem narodu„, naveo je vicepremijer.

On je istakao da mu to nije teško da kaže i zapitao:

white

Da li su Srbi takvi zbog toga što se dogodilo u Srebrenici i da li su Bošnjaci takvi zbog toga što se dogodilo na nekim drugim mestima, na Ozrenu, gde su nekim Srbima glave odsecane, u manjem obimu, u manjem broju. Ne. Nisu. Već, ti koji su odgovorni za te strašne zločine moraju da odgovaraju, a nama drugima će, nažalost, trebati mnogo, mnogo vremena da izgradimo međusobno poverenje”, rekao je Vučić i dodao da je to njegova suštinska poruka i misli da će se sa svim tim složiti većina – i svi Srbi i svi Bošnjaci, ko god bude pročitao to što govori.

white

To je jedini put. Ako mislite da mi treba da produbljujemo naše razlike i da ih uvek ističemo u prvi plan, ja mislim da ne treba”, uveren je on napomenuvši da želi da razgovara i sa rukovdostvom u Sarajevu i sa zvaničnicima u Banjaluci o tome šta je to što treba da uradimo da bi gradili poverenje između dva naroda.

white

Kategorije: Izdvajamo