Za bolju socijalnu uključenost mladih Roma

+100%-

Kroz projekat UNHCR i UNDL u Srbiji, 30 mladih Roma i Romkinja usavršilo je svoje veštine i steklo radno iskustvo kroz volontiranja u institucijama na lokalu, kako bi im život bio lakši i kvalitetniji u sredinama u kojima žive.

 

Oni su unapredili svoje znanjenanje o ljudskim pravima, diskriminaciji, pravno nevidljivim osobama ili onima bez državljanstva, kao i znanja o pravima ranjivih grupa i funkcionisanju mehanizma za socijalno uključivanje Roma na loklanom nivou. Cilj je da se mladi Romi i Romkinje zaposle u lokalnim samoupravama ili drugim vladinim ili nevladinim organizacijama na lokalu, kako bi se ojačala njihova društvena ii socijalna uključenost.

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je unapređenje socijalno-ekonomskog položaja Roma i sprečavanje diskriminacije te, jedne od najranjivijih, grupa obaveza ne samo republičkih ograna, već i jedinica lokalnih samoprava i svakog građanina.

 

Ukazao je da važno da se govori o zapošaljavanju Roma, ali i da se stalno promoviše pitanje njihove uključenosti u društvo.

 

Lokalne samouprave koje su učestvovale u projektu su Bačka Palanka, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Bujanovac, Kostolac, Kragujevac, Lajkovac, Niš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Odžaci, Pančevo, Prokuplje, Smederevo, Subotica, Valjevo, Vladičin han, Vranje, Vrnjačka banja i Zaječar.

 

Izvor: Koordinaciono telo

Kategorije: Romska zajednica