„Za građane je bolje da što više žena bude u politici“ – kaže Ardita Sinani, nosilac liste PDD

+100%-

„Za građane je bolje da što više žena bude u politici“ – kaže Ardita Sinani, nosilac liste PDD

Član sam Partije za demokratsko delovanje punih 15 godina. Kao diplomirani ekonomista – menadžmenta i informatike, u periodu 2004- 2006. bila sam stručni saradnik predsednika Opštine Preševo. Član predsedništva PDD – ogranka u Preševu sam od 2005., a krajem prošle godine izabrana sam za predsednika. U periodu od 2008-2012. bila sam odbornik u lokalnom parlamentu, ujedno imenovana i za predsednika Komisije za finansije. Trenutno radim kao profesor informatike u gimnaziji „Skenderbeg“ u Preševu, a predavala sam skoro tri godine i u bujanovačkoj gimnaziji, tako da i nisam baš nepoznata osoba na ovom području,

 

kaže na početku razgovora 35. godišnja Ardita Sinani, nosilac liste albanske Partije za demokratsko delovanje (PDD), na predstojećim parlamentarnim izborima, demantujući drugi deo naše konstatacije, da za ovdašnju javnost nije nikakva novost što partija kojoj pripada izlazi na republičke izbore, jer to redovno čini, ali da je novost i iznenađenje što će nosilac liste biti žena, relativno nepoznata ličnost u političkom životu na ovim prostorima.

 

Ipak, da li se slažete sa ocenom da se na ovim našim prostorima naširoko i nadugačko komentariše učešće žena u politici. Čini se, posebno se izražava čuđenje kada je u pitanju Albanka. Kao da su za sve, pa i za politiku bogom dani samo muškarci?

 

Od kada postoji cenzus za učešće žena u političkim strankama, mislim da se dosta promenilo, u pozitivnom smeru. Nadam se da će u budućnosti biti više žena koje će se naći na većim položajima, tamo gde se odlučuje. Mislim da što više žena bude u politici i na odlučujućim mestima, biće to bolje za građane, mi smo žene tolerantnije, nemamo ego kao muškarci i lakše nego oni prevazilazimo konfliktne momente u politici

 

Fakultetski ste obrazovana žena, supruga i majka dvoje dece. Sa obavezama koje namećeradno mesto, pa lokalna politika… Kako mislite da uskladite sve to sa političkim izazovima koji Vas tek očekuju, ako sa kolegom Fatmirom Hasanijem obezbedite mesta u poslaničkim klupama?

 

Jeste ovo veliki izazov, ali ja ću se zalagati da sve te obaveze obavljam sa velikom odgovornošću. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Fatmir Hasani biti poslanik u parlamentu, da će dobiti potreban broj glasova, a hoću li ja kao druga na listi proći, i to zavisi od glasača. Biće teško, ali ako dobijemo dovoljan broj glasova za dva poslanička mandata, kao što se to desilo pre dve godine, biću prva Albanka u Parlamentu

 

Koliko su Vam u dosadašnjem političkom radu pomogle sugestije i saveti iskusnih partijskih kolega Rize Halimija i Šaipa Kamberija, doskorašnjih predstavnika Albanaca u Skupštini Srbije, i šta Vam znači njihovo poverenje?

 

Mnogo mi znači. Da budem nosilac liste, do sada je najveće poverenje koje mi je ukazano. NJihova podrška me obavezala da prihvatim ovaj izazov, sigurno je njihova pomoć krucijalna u svemu ovome.

 

Kakav rezultat očekujete na lokalnim izborima. Ko će biti Vaš kandidat za prvog čoveka u opštini?

 

Na lokalnim izborima izlazimo kao prva stranka, sa željom da formiramo vlast sa opozicionim strankama u opštini Preševo. Za prvog čoveka odlučićemo posle izbora, zavisno od postignutih rezultata na njima.

 

Koja je Vaša poruka za žene koje bi da se bave politikom, ali se ustručavaju, nemaju hrabrosti da to javno i pokažu?

 

Naravno. Svaka žena koja je sposobna da se bavi politikom, treba da se uključi i njome bavi. Primera radi, ima dosta poznatih žena u svetu koje se bave politikom, kao što su Angela Merkel, Hilari Klinton…

 

Kategorije: Sedam dana