Za očuvanje mađarske kulturne baštine u Vojvodini

+100%-

Za očuvanje mađarske kulturne baštine u Vojvodini

 

U nedelju, 27. avgusta, u velikoj sali doma kulture „Jožef Atila“ u Debeljači održano je Autorsko muzičko veče Estera Mergeš Senaši tekstopiskinje, u organizaciji MKUC.

 

Sve prisutne je pred početak muzičke večeri pozdravio muzički kompozitor rtv Vojvodine, Ferenc Kovač.

 

Na svečanom programu su bili izvedene njene mađarske pesme a izvodili ih poznati i profesionalni pevači: Melinda Morvai, Monika Mezei, Julia Kotroba, Ferenc Biro, Žofia Sabo Dekanj, Tibor Sunjog i Julijana Bakator uz pratnju primaša Imrea Dekanja i orkestra Vive festivala.

 

Muzičko veče koje je trajalo u dobrom raspoloženju uz prelepe mađarske pesme i čardaš, Estera Mergeš. Pokrovitelj muzickog programa opština Kovacica i Dom Kulture „ Jožef Atila“.

 

Ester Mergeš je autor mnoge pobedničke pesme Vive festivala u Debeljači, takmičenje mađarskih narodnih pesama i čardaša.

 

Vive organizuje se od 1996 u spomen poznatog kompozitora mađarskih narodnih pesama i čardaša Đule Vitkai. Ova manifestacija pored takmičarskog karaktera gaji kulturne tradicije mađara i podstiče kompozitorom tekstopisce i pevače na nove kompozicije u formi tradicionalnih mađarskih pesama. Ester Mergeš na svakom Vive festivalu je učestvovala sa novim napisanim pesmama i svaki put je imala pobedničke pesme.

 

U junu 2017.god. u kategoriji nagrada za životno delo Velikom zlatnom plaketom nagrađjena je i Ester Mergeš iz Debeljače, za književnost i očuvanje kulturne baštine.

 

Izvor: Južni Banat

Foto: Južni Banat