ZA SUFINANSIRANJE AKTIVNOSTI NACIONALNIH SAVETA 61,6 MILIONA DINARA

+100%-

ZA SUFINANSIRANJE AKTIVNOSTI NACIONALNIH SAVETA 61,6 MILIONA DINARA

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Žolt Sakalaš,  18. marta 2021. svečano je uručio predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina ugovore o dodeli finansijskih sredstava. Za realizaciju godišnjih aktivnosti 17 nacionalnih saveta, koji imaju registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine, iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 61,6 miliona dinara.

 

„Ukupni iznosi koje dodeljujemo nacionalnim savetima isti su kao i prethodne godine, ali potvrđuju postojanost, tendenciju i, pre svega, opredeljenje Pokrajinske vlade i našeg sekretarijata da se i ubuduće ulaže u rad i razvoj nacionalnih saveta, delom i povećanjem finansijske pomoći”, izjavio je Sakalaš prilikom dodele ugovora.

 

Dodeljena novčana sredstva namenjena su za sufinansiranje redovne delatnosti i stalnih troškova nacionalnih saveta, a isplaćivaće se kvartalno, u četiri jednaka dela, do kraja 2021. godine.

 

„Nažalost, i ove godine, situacija s pandemijom ne jenjava i svi smo mi primorani da svoj rad, aktivnosti i programe prilagodimo tako da pripadnici nacionalnih manjina ne osete otežane uslove rada i da se njihova prava neometano implementiraju u svim oblastima života. Zato, pritisnuti novim otežavajućim okolnostima, očekujem da ćemo zajedničkim snagama, solidarni i jedinstveni, uspešno realizovati sve ovogodišnje ciljeve”, dodao je sekretar.

 

Sredstva su dodeljena nacionalnim savetima mađarske, slovačke, rumunske, hrvatske, romske, rusinske, makedonske, crnogorske, bunjevačke, češke, ukrajinske, nemačke, poljske, aškalijske, egipatske, grčke i ruske nacionalne manjine.

 

Izvor: dnevnik.rs

Foto: Pokrajinska Vlada