Zapadni Balkan u fokusu EU

+100%-

Bugarsko predsedavanje Evropskom unijom (EU) vratilo je politiku proširenja na agendu Unije i Austrija će nastaviti tim putem, jer se želi napredak u reformskim procesima koji su na evropskoj agendi, ocenjeno je u debati Centra za evropsku politiku „Od bugarskog do austrijskog predsedavanja Savetu EU”.

 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je fokus na Zapadni Balkan i Srbiju bio snažan u proteklih šest meseci, podsećajući na važna dokumenta koja je objavila Evropska komisija.

 

Fabrici je podsetio da je objavljena strategija proširenja za Zapadni Balkan, u aprilu izveštaji o zemljama regiona, kao i Sofijska deklaracija posle samita EU- Zapadni Balkan. Bugarsko predsedavanje je bilo važno kako bi se poširenje držalo visoko na agendi EU, a sada čekamo austrijsko predsedavanje, rekao je Fabrici koji je uveren da će zadržati proces proširenja visok na agendi Unije.

 

Dok mi razgovaramo, Savet EU ima svoj sastanak, Unija je u punoj brzini i dobro je da Srbija napreduje. Početkom ove nedelje su otvorena dva poglavlja, a u nedelju je održan važan sastanak o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je Fabrici.

 

Ambasador Bugarske Radko Vlajkov istakao je da je politika Srbije proteklih meseci jasan dokaz da pridruživanje EU nema  alternativu. Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila dobar rezultat u osetljivim temama koje se tiču poglavlja 23 i 24. Jasna je politička volja za završavanje ustavne reforme, za prihvatanje medijske strategije, kao i rad po svim temama uključujući i pitanja nacionanih manjina.

 

Mnogo su aktivniji napori vlade Srbije i predsednika Srbije za rešavanje pitanja između Beograda i Prištine. Mislim da svi napori koji su uloženi, posebno jasna vizija Srbija, dovesti do bržeg napretka, rekao je Vlajkov.

 

Ceo članak možete pročitati na web stranici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Kategorije: Izdvajamo