Zaštitnik građana sa predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina

+100%-

Zaštitnik građana Republike Srbije Zoran Pašalić u sredu, 4. septembra, je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću održao sastanak sa predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.

 

Skup je treći kvartalni sastanak Zaštitnika građana sa predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina koji se održavaju od februara ove godine.

 

Izjavu za medije predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmine Curić prenosimo u cjelosti:

 

„Bošnjaci su narod koji ima mnogo neriješenih pitanja, nagomilanih problema i  nezadovoljan je sa svojim položajem. Mi se ne slažemo sa ovakovim stanjem i naša je obaveza i dužnost da učinimo sve napore da ga promjenimo.

 

Srpski državni organi i njihove institucije negiraju bosanski jezik i Bošnjake kao narod, negiraju genocid i druge zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni Hercegovini i Sandžaku.

 

Manjinskim akcionim planom za pristupanje Srbije Evropskoj Uniji, koji je donijet u nelegalnoj proceduri, Republika Srbija je ignorisala Bošnjake i njihove probleme. Ovakav Akcioni plan nema potreban legitimitet i mi ga ne priznajemo.

 

Izmjenama i dopunama manjinskih zakona, koje je Skupština Srbije usvojila prošle godine u junu, umanjena su ranije stečena prava manjina čime je grubo prekršeno ustavno načelo da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

 

Činjenica dase Ustavni sud proglasio nenadlježnim za rješavanje po Ustavnoj žalbi Vijeća zbog brisanja člana zakona koji garantuje djelotvorno učešće manjina u javnom životu,ukazujena ne postojanje vladavine prava i pravne sigurnosti.

 

Srpski ministar za državnu upravu je nedavno zloupotrebio svoju funkciju i zaprijetio predstavnicima bošnjačkog naroda pokušavajući nezakonito da suspendujete izbornu volju Bošnjaka, a samim tim ipravo da legalnim putem riješe pitanje svog statusa, unaprijede svoj položaj i očuvaju svoj identitet.

 

Ovom prilikom posebno ističem da Preporuke Zaštitnika građana, kao nezavisnog državnog organa koji štiti prava građana, kontroliše rad organa državne uprave i koji se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava, se ne uvažavaju i po njima se ne postupa i niko zbog toga ne snosi sankcije.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše političko i predstavničko tijelo bošnjačkog naroda, pokušava da kroz institucije sistema i postojeći pravni okvir riješi i unaprijedi položaj bošnjačkog naroda i status regije Sandžak, pokrenulo je u skaldu s svojim ovlaštenjima Inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak koja predstavlja trajan i stabilan mehanizam za osiguravanje prava bošnjačkog naroda na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj.“

 

Izvor:BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica