Zavodi za kulturu nacionalnih manjina Vojvodine obeležili deceniju postojanja

+100%-

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama danas je, kao centralni događaj Međunarodnog sajma knjiga i 24. Međunarodne izložbe „Art ekspo“ održana promocija rada i postojanja zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini, koji su odlukom Skupštine AP Vojvodine zvanično osnovani 2008. godine.

 

Ispred resornog sekretarijata predstavnike zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata i Mađara pozdravio je pomoćnik sekretara zadužen za kulturno nasleđe dr Milan Micić.

 

Čestitajući značajan jubilej, dr Micić je istakao da je ceo nastup pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama posvećen upravo izdavaštvu i predstavljanju manjinskih zavoda, koji su tokom prethodne decenije uspeli na najbolji mogući način da modeliraju kulturnu politiku svojih zajednica.

 

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov je u ime svojih kolega i u svoje lično ime prvenstveno zahvalio na podršci, koju osnivač, Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata pruža tokom prethodnih godina, nadajući se da će ta podrška i nadalje biti snažna, kao do sada. Ovom prilikom Žigmanov je podsetio na zajedničku izložbu manjinskih zavoda pod naslovom „Slikom zajedno“, koja je održana u nekoliko gradova u Vojvodini i koja je kroz tematsku sliku prikazala prožimanje, a i jedinstvo svake od nacionalnih zajednica, koje vekovima žive na ovom prostoru.

 

Predstavnici zavoda ovom prilikom, svaki ponaosob, predstavili su izdavaču delatnost, koja jeste najtransparentija u radu svakog zavoda i ima svoje specifičnosti i posebnosti, zahvaljujući kulturnom identitetu o kojem oni brinu.

 

S tim u vezi Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna na čelu sa direktorom Todorom Ursuom, pohvalio se sa 150 naslova knjiga u prethodnoj deceniji, koje su bilo da se radi o naučnom, istraživačkom, beletrističkom ili stručnom tekstu, imali svrhu očuvanja nacionalnog identiteta Rumuna na ovim prostorima.

 

Slovački zavod za kulturu je istakao bogatstvo edicija objavljenih u deceniji postojanja, ističući značaj postojanja dugog 150 godina slovačkog pozorišta, o čemu će se kroz pripremu najnovijih publikacija pohvaliti ove godine.

 

Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina sa posebnom pažnjom priprema izdanje o kulturnom nasleđu ove nacionalne zajednice u Vojvodini, naslanjajući se na već objavljenu ediciju i publikaciju tokom prethodnih godina, kapitalna izdanja iz oblasti lingvistike, očuvanja i negovanja narodnih običaja i kulture.

 

Uoči obeležavanja jubileja manjinskih zavoda za kulturu Vojvodine, o svom radu, programima i planovima predstavio se i Muzej Vojvodine.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Sedam dana, Top vesti