ZAVRŠENO TESTIRANJE UČENIKA U OKVIRU PROGRAMA PROFESIONALNE ORIJENTACIJE GPS „GDJE POĆI SUTRA!?“

+100%-

ZAVRŠENO TESTIRANJE UČENIKA U OKVIRU PROGRAMA PROFESIONALNE ORIJENTACIJE GPS „GDJE POĆI SUTRA!?“

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, od 10. do 11. kolovoza 2021. godine, održano je testiranje učenika sedmih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole komu je ove godine pristupilo ukupno 20 polaznika. Testiranje je prvi dio programa profesionalne orijentacije GPS „Gdje Poći Sutra!?“ koji organizira HNV uz suorganizaciju Udruge „Naša djeca“ , Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“ i Fondacija „Cro fond“, a čiju je realizaciju podržalo i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Testiranje provodi Jasna Vojnić, diplomirana psihologinja i voditeljica programa, a u izvedbi programa asistirao je Petar Huska, student psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Cilj programa je iniciranje promišljanja među učenicima glede odabira profesionalnog puta: srednje škole, fakulteta i sl., a u prvoj fazi testiraju se interesi, sposobnosti i crte ličnosti polaznika.


„Test za profesionalno usmjeravanje i selekciju (DAT) jest baterija testova namijenjena procjeni sedam različitih vrsta sposobnosti koje su povezane s uspjehom u različitim područjima rada – testovi verbalnog, numeričkog, apstraktnog i mehaničkog rasuđivanja, test perceptivne brzine i točnost, test prostornih odnosa i test gramatike i pravopisa. Uz Inventar profesionalnih interesa on pruža mogućnost uvida u smjer našeg profesionalnog puta na kojem onda kasnije trebamo zajednički tragati za budućim zanimanjem. Mnogi učenici svjedoče kako je začudno vidjeti sebe iscrtanog na nekoliko grafova i kako testovi zaista mogu potvrditi ono čega su oni uglavnom već negdje i sami bili svjesni. Jako je važno odvojiti vrijeme za tako važnu odluku u životu – ono što ćeš raditi 8 sati na dan, pet dana u tjednu i 40 godina života. Zadovoljstvo životom povezano je i sa zadovoljstvom u poslu koji obavljamo. Zato je i ovaj program tako koncipiran da se izdvojimo u tišinu i mir, a onda „mali psiholog u nama“ sam radi svoj posao.“, ističe Vojnić.


Drugi dio programa koji uključuje savjetovanje – analizu rezultata, individualne razgovore i razne radionice održat će se od 16. do 21. kolovoza u Međugorju, a polaznici koji nisu u mogućnosti sudjelovati u drugom dijelu imat će mogućnost individualne razgovore i analizu rezultata obaviti kasnije u dogovoru s HNV-om.

 

 

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV