Zlatan sjaj slika od slame

+100%-

Zlatan sjaj slika od slame

 

Ako vas put narednih dana navede u Suboticu, a ljubitelj ste umetnosti, posetite Bunjevačku maticu. Da vidite kako izgleda narodna umetnost koja odiše tradicijom. Naravno, govorimo o slikama od slame i njihovom zlatnom sjaju.

 

Dužijanca kao manifestacija zahvalnosti na žitu, salaši i motivi prošlosti. To su najčešći motivi slika izrađenih od slame koje su izložene u Bunjevačkoj matici. Radile su ih nadaleko poznate slamarke iz Bačke.

 

„Slama je svemoćni materijal. To je nešto što sam tek sad shvatila. Sa slamom sam se mučila i mučila, ali sam sada videla da ne treba. Slama sve daje, samo je treba prepoznati i ona je čudo. Ja mislim da bi slama trebalo da bude proglašena za umetnost“, kaže slamarka Ivana Dulić.

 

Subotičke slamarke, žene-poljoprivrednice, najčešće sa salaša, čuvajući guske, vreme su provodile uz slamu koje je nakon žetve bilo u izobilju. Počele su sa jednostavnim perlicama, a umešnost razvile do te mere da su svojim slikama, od sedamdesetih prošlog veka pa na ovamo, proslavile grad širom sveta.

 

„Ova umešnost ponekad zaslužuje epitet prave umetnosti. Ona jeste ponikla iz naroda i za narod. I, konačno, i nama, govori mnogo o nasleđu ovoga grada, o tradiciji koja se oplemenjuje i menja. Jer – okamenjena tradicija i nije tradicija. Jedino ona koja živi postaje deo naših života i našu stvarnost čini boljom“, naglašava istoričarka umetnosti Nela Tonković.

 

Izrada slika od slame nije karakteristična samo za Suboticu, već i za Sombor.

 

„Na našim slikama nećete videti čistu pletenu slamu Ivane Dulić ili čistu peglanu slamu kao što se vidi na slamarkama iz Tavankuta, nego je to neka kombinacija peglane i pletene slame. Radimo naravno slike u 3D tehnici“, kaže rukovoditeljka slamarske sekcije „Bunjevačko kolo“ Sombor Ksenija Vuković.

 

Za rodnu ravnopravnost u svetu slamarstva, koje je u Bačkoj vezano za slamarke, pobrinuo se svojim radovima Stipan Budinčević.

 

„Ja sam se isto tako pronašao u tim radovima. Jednostavno, svideo mi se taj rad. Pre toga sam se bavio folklorom. Naravno, dolazio sam na Dužijance ovde u Subotici i Somboru i tako počeo“, kaže on.

 

Ukoliko posećujete Suboticu ne propustite da pogledate ovu izložbu zlatnog sjaja, a ukoliko neku od slika ponesete sa sobom kao suvenir, onaj kome je darujete sigurno će znati da dolazite iz Subotice.

 

Izvor: RTV