Značaj poglavlja 23 – da osvojimo standard „normalne Srbije“

+100%-

Značaj poglavlja 23 – da osvojimo standard „normalne Srbije“

 

Šef Delegacije EU, Majkl Davenport, izjavio je danas da će tokom predsedavanja Malte Unijom u prvoj polovini 2017. godine pažnja biti usmerena na vladavinu prava i sprovođenje obaveza u toj oblasti, sa ciljem, kako je primetila šefica pregovaračkog time Srbije Tanja Miščević, da postignemo standard normalne, razvijene Srbije 21. veka.

 

devenport-minNa predstavljanju izveštaja o sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, koje reguliše upravo tu oblast, Davenport je naglasio da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u julu označilo izuzetno veliki napredak u pregovorima Srbije i EU.

 

On je pri tome podsetio da je reč o poglavljima koja se otvaraju na samom početku pregovora, a razlog za to je da se omogući zemlji kandidatu više vremena za njihovo kvalitetno sprovođenje.

 

„Mislim da je bitno da istaknemo da je proširenje u vezi sa Srbijom dobilo veliki zamah tokom ovih poslednjih šest meseci, time što smo otvorili dva poglavlja na početku slovačkog predsedavanja i još dva poglavlja na kraju njihovog predsedavanja“, rekao je Devenport.

 

Ukazujući na značaj poglavlja 23, Devenport je naveo da je važno da se ispunjavaju rokovi, te da Evropska komisija ostaje posvećena da pomogne Srbiji u celokupnom procesu, i to kroz programe finansijske i tehničke pomoći.

Prema njegovim rečima, EU pažljivo prati napore na ispunjavanju Akcionog plana u ovom vrlo važnom poglavlju i ceni napore Srbije da o tome redovno obaveštava evropske partnere. Takođe, ukazao je i na značaj saradnje sa civilnim društvom.

 

„U narednom periodu detaljno ćemo proučiti izveštaj uz pomoć eksperata iz specijalizovanih direktorata, kao i kroz eksterne konsultacije kako bi došli do sopstvene procene ispunjenosti akcionog plana u što kraćem roku“, istakao je Devenport.

 

tanja-miscevic-tanjug-dragan-stankovic-minŠefica pregovaračkog time Srbije Tanja Miščević kaže da Srbiji predstoji veliki posao i da treba najpre utvrditi koje su to manjkavosti, odnosno gde to Srbija nije „uradila posao“. Dodala je da insistira da prioritet bude ispunjavanje akcionog plana koji se odnosi na vladavinu prava, ne samo zato što od toga zavise otvaranja drugih poglavlja već zato što je to obaveza prema nama samima.

 

„To je naš interes“, istakla je Miščević, dodajući da Srbiju u 2017. godini očekuje prvo veliko izveštavanje EK o ispunjavanju akcionih planova i zajednički rad na praćenju sprovođenja svega što sadrži akcioni plan za poglavlje 23.

 

Navodeći da se danas organizuje i javna rasprava o izmeni Zakona o pravima nacionalnih manjina, ona je navela da je to takođe jedan od elemenata akcionog plana i jedno od merila našeg kredibiliteta u procesu evropskih integracija.

 

Izvor: Tanjug

 

Kategorije: Arhiva, Poglavlje 23