Značajni koraci na osnaživanju romske nacionalne manjine

+100%-

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je u utorak, 28. maja, da je u prošloj godini značajno unapređen zakonodavni okvir za ostvarenje prava manjina, pri čemu je posebna pažnja posvećena obrazovanju, zapošljavanju i obezbeđivanju krova nad glavom za pripadnike romske zajednice.

 

Ružić je, učestvujući na skupu o izazovima i mogućnostima za romsku decu i mlade u Srbiji, rekao da podržava aktivnosti Fonda za obrazovanje Roma koje imaju za cilj unapređenje položaja romske nacionalne manjine i njihovu punu integraciju u društvo.

 

Ovo je prilika za to da se poboljša saradnja i razmena iskustva između državnih organa, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva koje se bave ovom važnom temom, rekao je ministar.

 

Prema njegovim rečima, cilj Vlade je izgradnja demokratskog, socijalno pravednog društva u kojem sve građanke i građani uživaju jednaka prava i ravnopravno učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. On je ujedno ukazao na važnost daljeg unapređenja socijalno-ekonomskog položaja Roma, odnosno suzbijanja siromaštva i diskriminacije, s kojima se suočava većina pripadnika ove nacionalne manjine.

 

Ružić je podsetio i na to da je doneta Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. godine, kao i prateći akcioni plan za njeno sprovođenje, čime se, kako je naveo, jasno ukazuje na rešenost Vlade da unapredi položaj pripadnika romske nacionalne manjine.

 

Ministarstvo je preduzelo niz zakonodavnih aktivnosti u cilju unapređenja položaja nacionalnih manjina – usvojene su izmene i dopune manjinskih zakona, unapređeni propisi kojima se reguliše zapošljavanje u autonomnim pokrajinama, lokalnim samoupravama i javnim službama, i to na način da se obezbedi odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, rekao je on.

 

Ministar je podvukao da važnu ulogu u unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine ima i Nacionalni savet romske nacionalne manjine, sa kojim, kako je ocenio, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima dobru saradnju.

 

Podržali smo, kako je dodao, inicijativu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Program stručne prakse u 2018. godini uključe visokoobrazovani pripadnici romske zajednice. Uputili smo i dopis svim lokalnim samoupravama da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzmu mere u cilju realizacije ove, ali i drugih aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima u oblasti zapošljavanja Romkinja i Roma, naveo je Ružić.

 

Prema njegovim rečima, pored zapošljavanja, prioritetna oblast za unapređenje položaja Roma jeste svakako i obrazovanje.

 

S obzirom na to da nacionalni saveti imaju velika ovlašćenja iz oblasti obrazovanja, Ministarstvo će podstaći Nacionalni savet romske nacionalne manjine na to da iskoristi ovlašćenja i mogućnosti koje mu pruža zakon i da i dalje računa na podršku i partnerski odnos Ministarstva, rekao je Ružić.

 

On je izrazio očekivanje da će projekat koji sprovodi Fond za obrazovanje Roma, uz podršku Evropske unije, dati značajne rezultate i doprineti unapređenju položaja romske nacionalne manjine u ključnim oblastima, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

Kategorije: Romska zajednica